Jelle hoopt op een mooie doorstart voor De Beun
HEILOO – Toen op 9 januari het faillissement van Heiloo Actief werd uitgesproken en daarmee de toekomst van theater De Beun èn zwembad Het Baafje zeer onzeker werd, zag Jelle Klingeler zijn leukste baan ooit verdwijnen.
Jelle heeft tweeëneenhalf jaar zijn hart en ziel in De Beun gelegd. “Dit was mijn leukste baan ooit,” vertelt hij. “Ik heb zo ontzettend genoten en ik kijk terug op een hele toffe tijd. Soms werkte ik heel veel uren in een week, maar het heeft nooit echt als werk gevoeld. Eerder als een hobby. En dat harde werken deed ik natuurlijk niet alleen. Een team van 20 vrijwilligers in de leeftijd van 30 – 76 jaar heeft zich voor de volle 100% ingezet voor De Beun en dus ook voor de dorpsgemeenschap. Daarnaast werkte er ook nog een vast team, dat zich verantwoordelijk was voor de horeca en de techniek.”
Bedankt
Via deze weg wil Jelle alle bezoekers, vrijwilligers en medewerkers van ‘zijn theater’ ontzettend bedanken. Jelle kijkt terug op een geweldige tijd, mede dankzij het team en natuurlijk de bezoekers. “Maar als niet-Heilooër heb ik me ook welkom gevoeld in het dorp en ben ik blij met alle relaties en samenwerkingen die ik hier heb opgebouwd. Daarbij wil ik ook Muziek- en Dansschool Heiloo, Bibliotheek Heiloo en de Witte Kerk even noemen, waarmee De Beun bijzondere presentaties, lezingen of films kon organiseren in het kader van de Culturele Salon.”
Schrijnend
Ondanks dat Jelle zelf natuurlijk ook baalt dat hij vooralsnog zijn baan kwijt is, vindt hij het toch het allerergste voor de bezoekers. Met name voor de filmligabezoekers op de dinsdagmiddag vindt hij het heel erg. “Deze voornamelijk senioren keken echt uit naar hun uitje op de dinsdagmiddag. Van veel van hen weet ik ook dat het hun enige uitje in de week was. Die dinsdagmiddag in De Beun was voor hen ook hun sociale contact. Een mooie film bekijken en daarna met een kopje koffie of een glaasje wijn nakletsen. Ik vind het echt schrijnend dat dit wegvalt voor deze groep,” aldus Jelle.
Jelle hoopt dat De Beun een hele mooie doorstart gaat krijgen en dat de charme die hij samen met de vrijwilligers en de vaste medewerkers in het sympathieke theater heeft gestoken, behouden blijft. Jelle: “We hebben echt geprobeerd om de sfeer in het theater persoonlijk te maken. Van de vaste bezoekers ken ik de gezichten en/of de naam en ik maak graag met iedereen een praatje.”
Dat stukje persoonlijk maken pakte Jelle op eigen wijze op. Voor aanvang van een film of voorstelling nam hij vanaf de zijkant van de bühne even het woord. Bezoekers werden welkom geheten en Jelle kondigde de voorstelling aan. Ook stond hij even stil bij nog komende voorstellingen. “Dat mensen zich thuis voelen in De Beun, zich vertrouwd voelen, dat vind ik belangrijk. En daar hoort dat stukje persoonlijk contact bij,” vertelt hij.
Perfect try-outtheater
Ook voor de theaterwereld is het jammer dat theaters als De Beun steeds vaker verdwijnen. Jelle legt uit dat De Beun met 300 zitplaatsen precies tussen een kleine zaal (100 plaatsen) en middelgrote zaal (500 plaatsen) valt. Daarmee is een theater als De Beun een perfect try-outtheater voor artiesten. Zo weten bekende artiesten De Beun dan ook te vinden. Het afgelopen half jaar heeft het bekende cabaretduo Veldhuis & Kemper tot twee keer toe contact opgenomen met Jelle of ze in 2024 met hun try-outvoorstelling terecht zouden kunnen in De Beun. “Dat ik dat niet kon toezeggen deed echt pijn,” vertelt Jelle. “Je weet gewoon dat zo’n voorstelling een volle zaal betekent. Ook Van Dik Hout vroeg na de uitverkochte voorstelling in november alweer of ze volgend jaar misschien terug mochten komen. Het is zo balen dat je daar dan eigenlijk geen antwoord op kan geven.” Naast Veldhuis & Kemper en Van Dik Hout dragen ook cabaretier Vincent Bijlo en entertainer Joris Linssen De Beun een warm hart toe. Zij schreven zelfs een liedje over het theater.
Inventaris
Op de vraag hoe De Beun op korte termijn weer open zou kunnen antwoordt Jelle het volgende: “Als de gemeente de inventaris overneemt èn een nieuwe exploitant vindt, kan ik de Filmliga binnen een week opstarten. De Filmliga draait op zich goed, maar er kunnen nog wel wat bezoekers bij. De theatervoorstellingen brengen altijd meer risico met zich mee, maar dat is logisch. En voor dit seizoen is het natuurlijk niet meer mogelijk de juiste artiesten te boeken. Het afgelopen jaar heb ik geprobeerd om ook voor de wat jongere bezoeker acts te programmeren, zoals bijvoorbeeld Rob Dekay. Dat was een succesvolle avond, alleen was de zaal half gevuld. Ik heb gemerkt dat jongeren moeite hebben de weg te zoeken naar het theater. Ik heb goed contact met de verschillende impresariaten, dus dat is in ieder geval fijn. Zij denken graag mee.”
Verenigingen en scholen
En dan zijn er natuurlijk nog de verschillende verenigingen en scholen die met het sluiten van De Beun hun uitvalsbasis zien verdwijnen. “Het lijkt erop dat de gemeente vergeet dat De Beun hier ook een belangrijke sociale rol in speelt,” vindt Jelle. Musicalvereniging De Hanswijckers uit Egmond aan den Hoef, St. Jeugdtheater Heiloo en dansscholen SKD, Lisa’s Dansschool, Flowdans en Tios Limmen voeren al jaren hun voorstellingen op in De Beun. En natuurlijk Falkland Toneel die de eindvoorstelling van hun 100-jarig jubileum in De Beun had willen opvoeren. Daarnaast is er een heel aantal scholen in Heiloo die de musical van groep 8 in De Beun opvoeren. Waar kunnen deze partijen straks terecht?
Jelle houdt de Heilooër politiek sinds november ’23 nauwlettend in de gaten. Tijdens de raadsvergadering van 11 maart moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst van De Beun en Het Baafje. Jelle hoopt van harte dat de gemeente op een of andere manier deze belangrijke sociaal-culturele instellingen in Heiloo weet te behouden. En hij is niet de enige…
Tekst: Linda van Rozendaal
Bron: Uitkijkpost.nl