Heiloo / Streekagenda · 1 maart 2024

Raymond van het Groenewoud naar Heiloo

De Belgische zanger Raymond van het Groenewoud komt met oud en nieuw werk uit zijn vijftig jaar omspannende oeuvre naar Heiloo. Hij doet zijn concert op donderdag 25 april in de Cultuurkoepel te Heiloo.

Tijdens dit concert speelt de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud oud en nieuw werk uit zijn vijftig jaar omspannende rijke oeuvre. Het toont alle kanten van zijn kunstenaarschap. Raymond is niet alleen de zanger, gitarist en pianist die kan rocken én romantische ballads kan zingen, maar ook de ingenieuze en geestige tekstdichter. Als entertainer bespeelt hij zijn publiek dat uit volle borst meezingt met zijn bekende hits uit het verleden, of muisstil is als hij één van zijn fameuze ballads inzet. Maar ook met zijn nieuwere repertoire behoudt hij ieders volle aandacht.

Raymond van het Groenewoud
Raymond van het Groenewoud is sinds midden jaren zeventig een begrip op de Nederlandse podia. Met zijn tweede album Nooit Meer Drinken uit 1977 zet hij zijn naam definitief op de kaart. Neem bijvoorbeeld het lied Meisjes waarin deze als het “mooist op aard” worden bezongen en waarbij menige wenkbrauw werd opgetrokken vanwege het nogal gewaagde taalgebruik zoals het zinnetje: ‘Ze komen zelden klaar meneer’. Politieke correctheid en het latere woke was toen nog niet uitgevonden.

Raymond wist iets geheel nieuws voor elkaar te brengen: rocken op Nederlandse teksten. Hoewel hij met zijn toenmalige begeleidingsband ‘De Centimeters’ ver weg bleef van kleinkunst hebben zijn teksten wel de finesse die in dat genre zo gewoon is. Hij loopt in het begin van zijn carrière ook niet zomaar “stage” bij chansonnier Johan Verminnen.

Op gezette tijden scoort Raymond een superhit, waarvan de ballad Je Veux De l’Amour (1980) één van de meest aansprekende is. Maar zonder enige twijfel is het op gospelmuziek gebaseerde De Liefde Voor Muziek zijn grootste. Aan beide kanten van de grens bereikt het in 1991 de nummer 1-positie in de hitparade. Andere bekende hits zijn Chachacha, Vlaanderen Boven en Maria, Maria, Ik Hou Van Jou. De soundtrack voor de film Brussels by Night van Marc Didden (1984) behoort tot zijn artistieke hoogtepunten.

Locatie

Cultuurkoepel Heiloo
Kennemerstraatweg 464
1851 NG HEILOO
Zaal open 19:30 uur

error: Content is protected !!