Heiloo · 30 september 2024

Winkelcentrum ’t Loo in Heiloo kan eindelijk weer verder maar maar volgende uitdaging ligt op de loer

Winkelcentrum 't Loo in Heiloo kan eindelijk weer verder maar maar volgende uitdaging ligt op de loer

Een periode van vijf jaar onzekerheid in Winkelcentrum ‘t Loo komt ten einde nu de eigenaar, investeerder Spark, heeft besloten om geen stappen te ondernemen tegen de gemeente Heiloo. De vergunning voor de uitbreiding van ‘t Loo met een tweede supermarkt werd door de gemeente ingetrokken, vanwege zorgen over extra verkeersbewegingen die de omgeving van het winkelcentrum niet aan zou kunnen.

In de vijf jaar dat er wel sprake was van een tweede supermarkt werden winkelunits op de plek waar de supermarkt zou komen ‘strategisch’ leeg gehouden door de eigenaar van het winkelcentrum. Ook werd de ontwikkeling van het centrum belemmerd omdat onderhoudswerkzaamheden werden uitgesteld tot ‘na de grote verbouwing’. Alhoewel de reeds gevestigde winkeliers hun best deden om er iets van te maken in deze periode deden alle voorbereidingen de uitstraling van het winkelcentrum geen goed. 

Aantrekkelijk winkelcentrum met gevarieerd aanbod
Het nieuws dat er nu duidelijkheid is en dat het juridische getouwtrek voorbij is brengt een gevoel van opluchting met zich mee voor de winkeliers: de leegstaande units worden weer opgevuld met o.a. een hippe schoenenwinkel en een modieuze damesmodezaak, de lekkages aan het dak worden verholpen en er wordt nagedacht over vergroenen van het interieur van het winkelcentrum. Alles wordt in werking gesteld om de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum te verhogen. “We verwachten dat alle winkelunits weer bezet zijn voor de zomer en als vanouds weer hét meest aantrekkelijke overdekte winkelcentrum van de regio te worden waar je heerlijk kunt shoppen en tussendoor lekker kan lunchen”, aldus een van de winkeliers.

Kritisch
Toch is Willem van den Berg, woordvoerder van de winkeliersvereniging, ook kritisch. Hij is teleurgesteld dat de gemeente het alternatieve plan voor het verkeer dat door de winkeliers is bedacht niet serieus heeft genomen. Sterker nog, Gemeente Heiloo is helemaal nooit ingegaan op het zorgvuldig uitgedachte plan waarbij het auto- en vrachtverkeer vanaf de Kennemerstraatweg langs de Witte Kerk naar het parkeerterrein bij De Beun rijdt. Voor het vrachtverkeer zou er een lus gemaakt worden zodat zij langs dezelfde weg terug kunnen gaan. Ander verkeer zou via een knip in de Willibrordusweg via de Kerkelaan kunnen rijden. “Een plan met alleen maar voordelen: het Looplein kan autoluw of autovrij worden en de bewoners waar ik het aan heb voorgelegd waren ook enthousiast.”

De volgende hindernis
Sterker nog: het verkeersplan dat nu op tafel ligt bij Gemeente Heiloo zal ervoor zorgen dat winkelcentrum ‘t Loo maar ook andere winkelgebieden en bedrijventerreinen in Heiloo veel minder goed bereikbaar worden. Dit kan nog weleens de doodsteek worden voor een aantal ondernemers in Heiloo. Woordvoerders van de diverse winkelgebieden en bedrijventerreinen maken zich zorgen. “Ik verwacht een duidelijk statement van Gemeente Heiloo hierover”, aldus Van den Berg die inmiddels juridisch advies heeft ingewonnen namens de winkeliers van Winkelcentrum ‘t Loo. Hoewel Van den Berg dus optimistisch is over de invulling van het winkelcentrum na de periode van vijf jaar onzekerheid, ligt de volgende hindernis alweer op de loer.

error: Content is protected !!