Historische wandelroute Nijenburg geopend

Historische wandelroute Nijenburg geopend

Op 13 september opende burgemeester Ten Bruggencate van Heiloo samen met Ina Blekemolen de historische wandelroute op landgoed Nijenburg. Informatiepanelen langs de route informeren bezoekers over bijzondere, historische plekken op het landgoed.

Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van landgoed Nijenburg, heeft langs de bestaande wandelroute over landgoed Nijenburg zeven informatieborden met historische informatie geplaatst.

Bezoekers krijgen hiermee een inkijkje in de rijke historie van het landgoed. De panelen geven informatie over bijvoorbeeld de (restanten van de) houtwallen die eeuwen geleden zijn opgeworpen, over het romantische dwaalbosje met bijzondere bomen en over de vijf stolpboerderijen van het landgoed. Infoborden bij de lange zichtas en bij de Kattenberg mogen uiteraard ook niet ontbreken. Op het startpunt van de route, aan het begin van de Stetlaan, staat een bord met informatie over het gehele landgoed.

Historische wetenswaardigheden

Ina Blekemolen, rondleidster in huis Nijenburg en dagelijke bezoekster van het landgoed, schreef enkele jaren geleden het boekje ‘Historische wandelingen landgoed Nijenburg Heiloo’. In dit boekje is een schat aan historische wetenswaardigheden over landgoed Nijenburg opgetekend en geïllustreerd met oude foto’s. De opbrengst van dit boekje stelde Ina beschikbaar aan Natuurmonumenten, die hiermee de informatiepanelen heeft bekostigd. Ina Blekemolen kreeg daarom de eer om een van de informatiepanelen te onthullen, samen met burgemeester Ten Bruggencate. Onder toeziend oog van enkele nazaten van de laatste eigenaren en bewoners van het landgoed.

Historie in het kort

Landgoed Nijenburg ligt tussen Alkmaar en Heiloo, is een rijksmonument en is een bezoek waard. Onderdeel van het landgoed is het Heilooërbos, bij velen wel bekend. Maar kent u ook het landhuis Nijenburg, het ernaast gelegen statige koetshuis en de rondom gelegen parktuinen? Onderdeel van deze tuinen is het weinig bezochte, maar prachtige Delensbosje, met een tuintheatertje en andere bijzondere landschapselementen.

De aanleg van het landgoed startte in 1705, toen door vader Jan en zoon Gerard van Egmond van de Nijenburg opdracht gegeven werd tot de bouw van een buitenplaats. Er kwam een huis met enkele bijgebouwen waaronder het koetshuis, Tuinen werden aangelegd in strakke, geometrische Franse stijl. En er kwam een parkbos met rechte bomenlanen en een lange zichtas. De landerijen en enkele boerderijen die rondom lagen behoorden ook tot het landgoed.

Het was een zogenaamd nutslandgoed; een landgoed waar gewoond werd, waar hard gewerkt werd en waar inkomen uit gehaald werd voor de eigenaren. Er waren boomgaarden, moestuinen, tuinbouwgronden en een landgoedboerderij met vee. Oogsten en produkten hiervan waren voor eigen gebruik. De boerderijen en landerijen werden verpacht, wat inkomsten opleverde. Het bos zorgde voor houtproductie.

Tussen 1816 en 1821 liet Jeannette Agnes barones van Delen, echtgenote van Cornelis van Foreest, het Delensbosje in de romantische Engelse landschapsstijl aanleggen. Dit zogenaamde Engelse Werk kenmerkt zich door slingerende paadjes, verrassende doorkijkjes en andere elementen met het doel de bezoeker te vermaken.

Veel van deze historische elementen zijn heden ten dage nog steeds te bewonderen op het landgoed.

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!