Noord-Holland · 10 oktober 2024

253.600 Noord-Hollanders online opgelicht

253.600 Noord-Hollanders online opgelicht

Een mail van je bank om met spoed je gegevens te actualiseren. Of een melding dat er een belangrijk bestand voor je klaarstaat.

In 2023 werd één op de tien Noord-Hollanders van 15 jaar en ouder slachtoffer van online oplichting. In totaal werden zo 253.600 mensen in Noord-Holland online opgelicht.

Laat je niet interneppen
Om mensen te wapenen tegen online oplichting voert de Rijksoverheid in de cybersecuritymaand oktober de campagne ‘Laat je niet interneppen’.

Een veelvoorkomende vorm van cybercrime is phishing. Bij phishing doet de dader zich voor als iemand anders met het doel om geld of toegang tot jouw persoonsgegevens te krijgen. Twee op de drie Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben in 2023 ten minste een keer een phishing e-mail- of ander bericht ontvangen.

Veel gebruikte misleidingstechnieken
Online oplichters gebruiken verschillende misleidingstechnieken. Wie de technieken herkent, verkleint de kans om online opgelicht te worden.  

– Ze doen zich voor als een ander
– Ze maken misbruik van je emoties
– Ze zetten je onder tijdsdruk
– Ze doen alsof er een noodgeval is
– Ze bieden een buitenkans aan
– Ze zijn heel erg vriendelijk

Tot slot maken zij het gesprek ook vertrouwelijk. De online criminelen weten iets persoonlijks van je of doen alsof ze dat weten.

Hang op klik weg
Weet je niet zeker of een mail of bericht echt is? Het is altijd goed om te checken of een afzender, verhaal, link of organisatie wel echt is. Twijfel je nog steeds? Hang op of klik het bericht dan weg.

Op de campagne website van ‘Laat je niet interneppen’ vind je meer informatie over hoe je online misleiding kunt herkennen en hulp kunt vinden als dat nodig is.

error: Content is protected !!