112 / Noord-Holland · 6 juli 2023

Elke dag rijden in Noord-Holland 38 mensen door na een ongeval

Elke dag rijden in Noord-Holland 38 mensen door na een ongeval

In de provincie Noord-Holland rijden dagelijks minstens 38 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 14.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Vooral in de hoofdstad zijn veel wegrijders. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Noord-Holland. Er was binnen de provincie zelfs een stijging van 8,4% ten opzichte van 2021.

In deze gemeenten de meeste misdrijven

In Amsterdam werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Haarlemmermeer ging het vaak mis. De top 10 gemeenten in Noord-Holland met de meeste wegrijders:

  • Amsterdam: 5.160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Haarlemmermeer: 945 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Haarlem: 845 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Zaanstad: 765 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Alkmaar: 550 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Hilversum: 415 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Purmerend: 360 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Amstelveen: 350 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Hoorn: 340 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Gooise Meren: 290 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Wormerland, Landsmeer en Oostzaan werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval. In alle drie de gemeenten gaat het om 45 meldingen. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval 

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar “Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken

error: Content is protected !!