Noord-Holland · 20 maart 2024

In deze Noord-Hollandse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval 

Wegrijden na een ongeval is strafbaar. Toch gaat het vaak mis op de Noord-Hollandse wegen. Vorig jaar werden 13.185 meldingen gedaan van bestuurders die doorreden na een ongeval. Binnen Noord-Holland had Amsterdam de meeste aangiftes voor het wegrijden na een ongeluk.

De top 5 gemeenten in Noord-Holland zijn:

– Amsterdam: 4.825 aangiftes

– Haarlemmermeer: 895 aangiftes

– Haarlem: 810 aangiftes

– Zaanstad: 780 aangiftes

– Alkmaar: 480 aangiftes

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds. Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds.

Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

error: Content is protected !!