Noord-Holland · 23 oktober 2024

Nachtje(s) weg in de herfstvakantie: 

Nachtje(s) weg in de herfstvakantie: 

In deze Noord-Hollandse gemeenten vind je de meeste (en oudste) accommodaties

Toeristen die willen overnachten in Noord-Holland hebben de keuze uit 23.302 officieel geregistreerde accommodaties, verspreid over de verschillende gemeenten. Op Texel is het grootste aanbod aan vakantieonderkomens: in deze gemeente vind je er maar liefst 4.520. Ook in Schagen en Bergen zijn veel accommodaties te vinden en hebben toeristen dus volop keus. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl, op basis van cijfers van Kadaster

Meeste keuze in Texel
Van alle Noord-Hollandse gemeenten, hebben toeristen in Texel de meeste keuze uit vakantieonderkomens. Op het eiland zijn onder andere meerdere vakantieparken te vinden waar je in een huisje kan verblijven, zoals vakantieparken Waddenduyn, Roompot Bosch en Zee en Landal Villapark Vogelmient. 

Dit zijn de vijf Noord-Hollandse gemeenten met de meeste geregistreerde accommodaties:

Texel: 4.520 accommodaties

Schagen: 4.288 accommodaties

Bergen: 3.099 accommodaties

Amsterdam: 1.623 accommodaties

Den Helder: 1.511 accommodaties

In Oostzaan en Blaricum lijkt juist de minste vraag te zijn naar overnachtingsmogelijkheden. In beide gemeenten zijn slechts twee geregistreerde accommodaties te vinden.

Benieuwd hoeveel accommodaties er geregistreerd staan in jouw gemeente? Dit en meer lees je op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/overzicht-accommodaties-per-gemeente.

Accommodatiedichtheid: dit zijn de koplopers
Per 100 woningen, zijn er in Noord-Holland twee accommodaties geregistreerd. Wel zijn er grote verschillen per gemeente: zo zijn er in Texel maar liefst 62 accommodaties per 100 woningen. Ook in Bergen (20), Schagen (19) en Wijdemeren (13) zijn er per 100 woningen relatief veel accommodaties.

Oudste accommodaties van Noord-Holland
Van sprookjesachtige kastelen tot authentieke kloosters en karakteristieke herenhuizen: door Noord-Holland heen vind je verschillende pareltjes van al honderden jaren oud. Als je écht een stap terug in de tijd wil zetten, is Slot Assumburg in Heemskerk de perfecte plek. Dit slot stamt oorspronkelijk af uit 1500 en is daarmee het oudste gebouw met logiesfunctie van Noord-Holland. De top vijf oudste accommodaties in de provincie is:

Stayokay Hostel Heemskerk (Slot Assumburg) – Tolweg 9, Heemskerk (bouwjaar 1500)

Vakantiehuis De Mariatoren – Achter de Vest 1, Hoorn (bouwjaar 1508)

L’Auberge Damhotel – Keizersgracht 1, Edam (bouwjaar 1550)

Hotel van Gelder – Damrak 34, Amsterdam (bouwjaar 1575)

Hôtel & Restaurant Frenchie – Gedempte Oude Gracht 46, Haarlem (bouwjaar 1600)

error: Content is protected !!