Noord-Hollandse ijssalons op twee na beste beoordeeld van heel Nederland, Heiloo op tweede plek
Arnhem, 10 augustus 2023 – De zomer is in volle gang. Geniet jij af en toe van een lekker schepijsje om af te koelen? In Noord-Holland heb je geluk: in de provincie worden ijssalons het op twee na beste beoordeeld. Vooral op Texel is het smullen, want op het waddeneiland vind je de best beoordeelde ijssalon van heel Noord-Holland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl.
Noord-Hollandse ijssalons worden op Google Maps gemiddeld beoordeeld met 4,26 sterren. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,05 sterren. Vooral ijssalons in de regio Zaanstreek scoren goed: gemiddeld 4,79. Alleen Noord-Brabant en Limburg scoren hoger dan Noord-Holland, al zijn deze verschillen minimaal: respectievelijk 4,3 en 4,27 sterren.
Het lekkerste ijsje koop je op Texel
IJssalon ‘IJsboerderij Labora’ op Texel krijgt van bezoekers de beste beoordeling op Google Maps van alle Noord-Hollandse ijssalons. De top 5 beste ijssalons in Noord-Holland liggen verspreid over verschillende gemeenten in de provincie:
- IJsboerderij Labora op Texel – (4,6 sterren met 3.389 reviews)
- IJssalon Di Fiorentina in Heiloo – (4,7 sterren met 2.228 reviews)
- IJssalon IJsie Prima in Schagen – (4,7 sterren met 1.996 reviews)
- Massimo Gelato in Amsterdam – (4,7 sterren met 1.771 reviews)
- IJssalon De Hoop in Blaricum – (4,7 sterren met 1.707 reviews)
Bij het beoordelen van de beste ijssalons in Nederland is er niet alleen gekeken naar de gemiddelde sterrenbeoordeling, maar ook naar het aantal mensen dat heeft beoordeeld.
Relatief weinig ijssalons in Noord-Holland
Wil je een ijsje kopen in Noord-Holland? Je staat dan waarschijnlijk iets langer in de rij dan elders in het land. In de provincie zijn namelijk relatief weinig ijssalons te vinden: 4,6 per 100.000 inwoners. Landelijk ligt dit aantal op 5,2 ijssalons per 100.000 inwoners.
Veel unieke smaken, klassiekers zijn favoriet
In ons kikkerland worden veel unieke ijssmaken verkocht: van “matcha 5-kruiden”, “knoflook” en “bier” tot “gember-jalapeño” en “frikadel”. Momenteel zijn er zelfs meer dan 1.000 verschillende smaken beschikbaar! Toch blijven vanille, aardbei en chocola favoriet. Deze smaken worden vrijwel overal aangeboden.
Gemiddeld heeft een ijssalon 16 verschillende smaken in de vitrine. De kans is het grootst dat je hierbij kunt kiezen uit de volgende smaken:
• Aardbei: 100%
• Vanille: 100%
• Chocolade: 90%
• Stracciatella: 77%
• Banaan: 75%
• Pistache: 68%
• Hazelnoot: 67%
• Citroen: 66%
• Malaga: 62%
• Mango: 54%
• (Amarena) kers: 43%
• Kokos: 40%
• Karamel: 35%
• Oreo: 34%
• Smurf: 34%
• Framboos: 33%
Benieuwd hoe goed ijssalons in jouw provincie worden beoordeeld? Of waar de meeste ijssalons te vinden zijn? Dit en meer vind je in deze infographic: https://www.beslist.nl/info/ijssalons.html
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met:
Margriet Komrij
m.komrij@beslist.nl
Over het onderzoek
Beslist.nl heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de prijs van één ijsbolletje bij meer dan 100 ijssalons werd bevraagd. Verder is een analyse van websites van Nederlandse ijssalons uitgevoerd om de diversiteit in ijssoorten in kaart te brengen.
Ook zijn de beste ijssalons in Nederland bepaald met de behulp van Google Maps. Deze data werd in week 23 verzameld. Op het moment van publicatie kunnen de huidige beoordelingen daarom afwijken van de beoordelingen in het onderzoek.
Bij het rangschikken van de ruim 900 ijssalons is niet alleen gekeken naar de gemiddelde sterrenbeoordeling, maar ook naar het aantal beoordelingen. Door beide factoren te combineren (voor alle salons in Nederland), ontstond een score die zowel de kwaliteit (gemiddelde beoordeling) als de betrouwbaarheid (aantal beoordelingen) weerspiegelt.
Wanneer deze score tussen ijssalons exact hetzelfde was, werd voor de rangschikking gekeken naar het aantal sterren en daarna naar het aantal beoordelingen.
De dichtheid van de ijssalons werd berekend door het aantal vestigingen per 100.000 inwoners in de COROP-regio’s of provincies te bepalen.