De komende jaren maakt PWN een digitale kopie (digital twin) van het drinkwatersysteem. Een digital twin is een digitale kopie van de tastbare werkelijkheid. Alles werkt er als in het echt, maar dan in een nagebouwde virtuele omgeving
Dat kan een fabriek zijn, maar bijvoorbeeld ook een complete stad. In de digitale kopie kun je van alles uittesten, uitproberen en voorspellen.
Nabootsen van de werkelijkheid
Denk bijvoorbeeld aan het nabootsen van een grote stroomstoring. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een grote pomp wordt uitgezet? Of als het maandenlang droog is?
De digitale kopie helpt om sneller, slimmer, wendbaarder en duurzamer te werken en om complexe steeds weer veranderende uitdagingen in de toekomst aan te kunnen, zonder dat het invloed heeft op de werkelijkheid.
Blok voor blok gebouwd
De virtuele kopie van het drinkwatersysteem, wordt blok voor blok digitaal gebouwd, met behulp van o.a. data, kunstmatige intelligentie en simulaties.
In 2022 zijn de eerste stukjes van de puzzel gelegd en in 2025 wil PWN de basis voor zowel het domein bron, productie als distributie werkend hebben.
Volledige digital twin in 2040
Elk jaar worden onderdelen toegevoegd die direct te gebruiken zijn in dagelijkse processen of voor onderzoek. Zo levert de digital twin nu al waarde op.
Met behulp van een digital twin van de vijver bij het PWN-hoofdkantoor wordt nu al een natuurlijke waterzuivering in het klein getest. Het doel is een volledig gekoppeld digitaal systeem van bron tot tap in 2040.
Nieuwe Klimaatbuffer IJsselmeer
PWN wil tussen 2029 en 2032 de Klimaatbuffer IJsselmeer aanleggen. Een 150 hectare groot natuurgebied met daarin een landschap dat het IJsselmeerwater voorzuivert, en 100 hectare nieuwe voorraadbekkens.
Om de Klimaatbuffer IJsselmeer definitief te ontwerpen, wil PWN weten wat wel en niet werkt. Daarvoor wordt op het PWN-terrein in Andijk eerst het demonstratieproject LIFE Watersource aangelegd, een klein zuiverend landschap waar IJsselmeerwater doorheen stroomt.