Noord-Holland · 26 oktober 2024

PWN voert eerste volledig elektrisch gestuurde boring uit

PWN voert eerste volledig elektrisch gestuurde boring uit

Dinsdag 22 oktober had PWN een primeur: De eerste volledig elektrisch uitgevoerde boring van een drinkwatertransportleiding werd op dat moment afgerond.

De boring die PWN heeft uitgevoerd heet officieel een HDD (Horizontal Directional Drilling) boring. Omdat de boring volledig elektrisch is uitgevoerd draagt het bij aan de duurzaamheidsambities van PWN en wordt stikstofdepositie op het omliggende duingebied te voorkomen.

Ook geen graafmachines nodig
Het is een aanlegmethode waarbij de leiding door een boorgat wordt getrokken vanaf het maaiveld, waarbij de bovengrond volledig wordt ontzien en alleen een in- en uittredepunt zichtbaar zijn.

Transportleiding van 1 kilometer lang
Om 19.00 uur zag PWN de kop van de boorstreng omhoogkomen, wat betekende dat de boring was geslaagd. De drinkwatertransportleiding waar het om gaat werd gelegd vanaf het PWN-terrein in Heemskerk.

Om het water van Heemskerk naar Wijk aan Zee te krijgen werd een transportleiding van 1 kilometer lang getrokken van productielocatie Jan Lagrand in Heemskerk naar drinkwaterproductielocatie Wim Mensink in Wijk aan Zee.

Het project werd in samenwerking met aannemer A.Hak uitgevoerd, die hiervoor één van de weinige elektrische HDD boorinstallaties die in Europa aanwezig zijn, heeft ingezet.

error: Content is protected !!