92% winst grote vervuilers naar aandeelhouder, maar geen geld voor klimaatambitie
Terwijl grote vervuilende bedrijven voor honderden miljarden aan klimaatschade veroorzaken, keren zij gemiddeld 92% van de nettowinst uit aan hun grootaandeelhouders. Dat blijkt uit een rapport over 20 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven van Milieudefensie, SOMO en Profundo.
De vervuilers boekten sinds het klimaatakkoord van Parijs in totaal 317 miljard euro winst, maar dat enorme bedrag werd niet geïnvesteerd in klimaatplannen die in lijn zijn met de internationale klimaatafspraken. Honderden activistische aandeelhouders bezoeken daarom met het rapport onder de arm de aandeelhouders vergaderingen van grote vervuilende bedrijven.
Woensdag 10 april, nog voor de laatste zittingsdag in het hoger beroep van de Shell-zaak, vormt de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize de eerste etappe van het aandeelhoudersseizoen van Milieudefensie. Ahold Delhaize sluisde sinds het klimaatakkoord van Parijs 12,8 miljard euro door naar aandeelhouders, bij ING ging het om 19 miljard euro. Aandeelhouders van Unilever ontvingen 45 miljard euro.
Activistische aandeelhouders van Milieudefensie eisen tijdens de aandeelhouders vergaderingen dat bedrijven minimaal 48% minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019. Eerder verplichtte de rechter Shell tot een drastische uitstootreductie in de baanbrekende klimaatzaak van Milieudefensie.