Regio · 12 juli 2024

Iepenziekte geconstateerd

Iepenziekte geconstateerd

REGIO – In de regio’s Zuid-Kennemerland – IJmond en Alkmaar en omstreken is de iepenziekte geconstateerd. Om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen, worden de iepen die zijn aangetast per direct verwijderd. De aannemer verricht deze werkzaamheden op donderdag 11 juli, vrijdag 12 juli en maandag 15 juli tussen 8:00 uur en 16:00 uur. Tijdens de kapwerkzaamheden komt er op de meeste wegen een om-en-om regeling. Op de N203 (Castricum) en N208 (Haarlem) komt maandag een rijdende afzetting.

De iep is een boom die goed groeit op bijna elke grondsoort. Het is een karakteristieke boom, die in Noord-Holland op veel plekken te vinden is. Al een aantal jaren is in Nederland sprake van de iepenziekte. Dit komt vooral in de zomermaanden voor.

De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door kevers of door wortelcontact wordt verspreid. Je herkent een zieke boom aan de verwelkte bladeren aan de takken in de kroon. Uiteindelijk wordt de hele kroon geel, krullen de bladeren op en sterven af. Een boom die iepenziekte heeft, kan helaas nooit meer herstellen. Wel kan een besmette boom makkelijk en snel andere bomen infecteren via de lucht en wortels. Daarom is het van belang dat zieke bomen zo snel mogelijk worden gekapt om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan.

Verspreiding ziekte voorkomen

Om verspreiding van de iepenziekte te voorkomen, laat de provincie in de zomermaanden iepen regelmatig controleren. Tijdens een inspectie van vorige week zijn meerdere zieke iepen geconstateerd in de regio’s Zuid-Kennemerland-IJmond en Alkmaar en omstreken. Deze bomen en struiken worden nu zo spoedig mogelijk verwijderd. De planning van de kapwerkzaamheden is als volgt:

Maandag 15 juli: N203 en N208

Tijdens de kapwerkzaamheden komt er op de meeste wegen een om-en-om regeling. Op de N203 en N208 komt maandag een rijdende afzetting.

Meer informatie

Weggebruikers en omwonenden met vragen of opmerkingen kunnen contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl.

error: Content is protected !!