In totaal 146 mensen verdronken in afgelopen jaar

door Redactie · 26 juli 2025

Het afgelopen jaar verdronken in Nederland 107 inwoners en 39 inwoners van andere landen in open water, of in huis of tuin. Dit waren er zeven meer dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

In de afgelopen tien jaar overleden jaarlijks gemiddeld 91 inwoners door verdrinking na een ongeval (zogenaamde accidentele verdrinking). Driekwart van de verdrinkingen vond plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Een bekend verschijnsel zijn bijvoorbeeld de muien voor de kust van Egmond die geregeld om een inzet van de hulpdiensten vragen. Dat loopt meestal goed af, maar niet altijd. Verder gebeurde ruim 18 procent van de verdrinkingen in huis of tuin.

Tussen 2015 en 2024 overleden ieder jaar gemiddeld ook 29 mensen die geen inwoner van Nederland zijn, zoals toeristen, illegalen of tijdelijke werknemers. In de laatste tien jaar verdronken in totaal 285 niet-inwoners, van wie bijna de helft uit Duitsland of Polen kwam.

Meer zestigplussers dan kinderen verdronken
Tussen 1950 en de eerste helft van de jaren tachtig daalde het aantal verdrinkingsslachtoffers onder inwoners. Dat gold voor alle leeftijdsgroepen, maar vooral voor kinderen. Het aantal accidentele verdrinkingen is het hoogst onder mensen van 60 jaar of ouder. In de afgelopen tien jaar verdronken gemiddeld 0,5 mensen per 100 duizend inwoners. Opmerkelijk: onder 60-plussers, bijna de helft van alle verdronken mensen, is dat met 0,9 het hoogst en onder tieners is het aantal verdrinkingen met 0,2 per 100 duizend inwoners het laagst.

Oorzaak vaak een val

Driekwart van de verdrinkingen in de afgelopen tien jaar vond plaats in open water. Dat geldt voor alle leeftijden. Bij ruim een kwart van de gevallen was niet bekend hoe het slachtoffer in het water terechtkwam. In de gevallen waarbij dat wél bekend was, gebeurde 63 procent na een val, 21 procent tijdens het zwemmen en 12 procent tijdens het baden in badkuip.

Het aantal mensen dat na een val in het water terechtkomt en verdrinkt neemt toe met leeftijd. Bij mensen van 60 jaar of ouder was een val in het water bij 69 procent de aanleiding voor de verdrinking. In de afgelopen tien jaar was dit percentage het laagst onder tieners, met gemiddeld 27 procent. Van de kinderen jonger dan 10 jaar verdronk 58 procent doordat ze in het water vielen. Oorzaken van de val zijn bijvoorbeeld uitglijden, alcoholgebruik, onwelwording, of dementie.

Verschil in risico
Bij jongeren van 10 tot 20 jaar vonden de meeste (54 procent) verdrinkingen plaats tijdens het zwemmen in het open water. Vooral onder jonge kinderen en tieners blijkt een groot verschil in risico op verdrinking tussen kinderen met een Nederlandse of een andere herkomst. Onder kinderen tot 10 jaar die in een land buiten Europa zijn geboren, was het risico op verdrinking 11 keer groter dan onder kinderen met een Nederlandse herkomst. Onder 10- tot 20-jarigen was dit risico 16 keer zo groot. Bij kinderen die zelf in Nederland zijn geboren, maar hun ouders buiten Europa, is het verdrinkingsrisico ruim 3 keer groter dan onder kinderen met een Nederlandse herkomst. Ook in de andere leeftijdsgroepen hebben migranten een hoger verdrinkingsrisico.

Archief

error: Content is protected !!