Duinstreek / Regio · 17 augustus 2023

Resultaat Beach Cleanup Tour 6.081 kilo afval en 27.854 sigarettenpeuken

REGIO – Stichting De Noordzee maakte tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 met 1.827 vrijwilligers de héle Nederlandse Noordzeekust schoon. 

Zij raapten van 1 tot en met 15 augustus in dertig etappes 6.081 kilo afval en 27.854 sigarettenpeuken van de stranden van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. 

Peuken zijn een typisch voorbeeld van toeristisch afval en zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen en bestaat voor 95% uit plastic en zit vol giftige stoffen.

De grootste hoeveelheid, maar liefst 6.366 stuks, werd gevonden op het strand van Zandvoort. Daar werd ook het meeste afval gevonden, namelijk 929 kilo.

Om peukenafval tegen te gaan roept Stichting De Noordzee op tot rookvrije stranden. De stichting is erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk, volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. 

Op het strand van Castricum hielp Plastic Fantastic mee om het afval op te ruimen. Zij hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het upcyclen van plastic afval. Vorig jaar hebben zij meer dan 1 mln kg afval omgezet in diverse producten. 

error: Content is protected !!