Sport · 4 juli 2023

Zij bewijzen: Met visuele beperking kan je ook gewoon sporten

Zij bewijzen: Met visuele beperking kan je ook gewoon sporten

In samenwerking met Oogvereniging Noord-Holland organiseerde de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z een sportcarrousel voor mensen met een visuele beperking. Deelnemers werden geworven bij Oogcafé Alkmaar, een lokaal initiatief van de Oogvereniging waar regelmatig mensen met een visuele beperking bij elkaar komen. Om hen spreekwoordelijk ‘te laten zien’ wat de mogelijkheden waren om in beweging te komen, konden zij zich aanmelden voor de sportcarrousel. In tien weken maakten zij kennis met vijf verschillende sporten. Twaalf deelnemers gingen het avontuur aan en een groot deel van de groep is ook na de sportcarrousel blijvend in beweging gekomen. Een aantal van hen vertelt over hoe zij het traject beleefd hebben.

Alle deelnemers zijn het erover eens, de sportcarrousel was een heel mooi initiatief, de groep was gezellig en de begeleiding goed geregeld. “Zonder een initiatief als de sportcarrousel zou ik niet in beweging zijn gekomen, dat durf ik wel te stellen, het was een stok achter de deur om ook écht te gaan,” vertelt deelneemster Marjolein. Zij werd zelfs zo enthousiast van het zwemmen bij CIS Castricum dat ze dit nu wekelijks doet, samen met Gré en Martin, die beide ook erg over de zwemactiviteit te spreken waren. “Ik had van te voren nooit gedacht dat ik het zo naar m’n zin zou hebben en dat ik ook echt wekelijks zou gaan zwemmen,” vult Marjolein haar woorden aan. Martin beaamt dit: “We zwemmen wekelijks met veel plezier, het is een gezellige groep en de les wordt afwisselend ingevuld met banen zwemmen en diverse oefeningen.”

Voor Martin gaat het zelfs nog een stapje verder. Hij verzorgt soms zelf de oefeningen bij de zwemgroep en is als ervaringsdeskundige betrokken bij verschillende projecten. “Ik heb door de sportcarrousel meer vertrouwen gekregen in wat ik kan, ik sta zekerder voor de groep. Laatst was ik nog betrokken bij een sportdag van het Jaq. P. Thijsse college. Ik kon de jongeren vanuit mijn eigen ervaring vertellen in welke mate mijn visuele beperking mij níet beperkt in mijn doen en laten.”

Ook andere sporten
Niet alleen het zwemmen was een populaire sport. Deelnemer Erik is bijvoorbeeld uitgestroomd naar de spinning: “Voor mij kwam het spinning al snel naar voren als favoriet. Ik ben wekelijks met veel plezier op de spinning fiets te vinden. De sportcarrousel heb ik als erg gezellig ervaren en nu vind ik die gezelligheid wekelijks terug in mijn sportgroep.” Annemarie koos weer voor een heel andere tak van sport, en gaat nu wekelijks met veel plezier naar haar yoga lessen toe. “Ik was vooral heel tevreden met de variatie aan activiteiten die we uitgeprobeerd hebben. De sportaanbieders waren van te voren ingelicht over onze beperking en iedereen hield daar super goed rekening mee. We werden goed begeleid, waar nodig opgehaald of thuisgebracht, en ook de nazorg was goed geregeld. Dat het voor mij een succes was kwam dus mede door jullie inzet, waarvoor mijn dank,” vertelt ze.

Positieve ervaring
Al met al kijken zowel de deelnemers als de sportcoördinator van Sport-Z terug op een positieve ervaring. “Het is best lastig om voor deze doelgroep een passend sportaanbod te vinden, daarom keken we bij dit aanbod breder dan alleen de sportaanbieders in Alkmaar. We hebben alle drempels in kaart gebracht en weggenomen, zodat iedereen aan alle activiteiten kon deelnemen. Zo hebben we zelfs met de groep kunnen boogschieten. Bij Sport-Z organiseren we vaker een sportcarrousel gericht op een specifieke doelgroep. Het was een leuke groep om mee te werken en we blijven deze mensen nog even volgen om te kijken of ze het bewegen volhouden,” besluit Jelle Zuijdam van Sport-Z.

Sportcarrousel
Sport-Z organiseert regelmatig een sportcarrousel, een lessenreeks waarin diverse sporten aan bod komen, telkens gericht op een andere doelgroep. Voor meer informatie over het project bezoek je de website www.sport-z.org/sportcarrousel of neem contact op met Jelle Zuijdam, via j.zuijdam@sport-z.org of 06-34168901.

error: Content is protected !!