Algemeen · 13 augustus 2024

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

Het gaat niet goed met de insecten. Bij de vlindertelling is er een dramatisch laag aantal vlinders geteld. Hoe zit dat met wespen? Zijn die er dit jaar ook zo weinig?

Jouw hulp is hard nodig
Met de nationale wespentelling van 17 tot en met 25 augustus hopen natuurorganisaties daar een antwoord op te krijgen. En daar is jouw hulp bij nodig. De nationale wespentelling is vanaf dit jaar onderdeel van de Tuintelling, waarmee de Wespenstichting als initiatiefnemer een groter publiek hoopt te bereiken.

Hoop op meer tellers
De eerste wespentelling kenden een voorzichtige start. Terwijl het tijdens de tweede wespentelling in 2023 tegenzat. De verwachting is dat er in 2024 door de betere naamsbekendheid meer mensen wespen gaan tellen, en er in totaal ook meer wespen geteld worden dan in de eerste twee jaren.

Meedoen?
Wil je meehelpen met de nationale wespentelling, kies dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dat kan van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus. Je kunt één keer of meerdere keren tellen.

Meerdere soorten
De resultaten geef je door. De Wespenstichting wil zo jaarlijks in kaart brengen welke wespensoorten te zien zijn, en waar deze soorten zoal gezien worden. Door jaarlijks op een vast moment in het jaar in heel Nederland de wespen te tellen hoopt zij daar inzicht in te krijgen, en de ontwikkelingen door de jaren heen in kaart te brengen.

error: Content is protected !!