Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agent blijft stijgen. De teller staat voor het eerste halfjaar van 2025 al op 6496 incidenten. In heel 2024 werden 8329 incidenten met nepagenten geregistreerd.
Vermoedelijk een nepagent? Bel 112!
De politie en Omroep MAX slaan de handen ineen om ouderen te waarschuwen voor nepagenten die zich voordoen als iemand van de politie. Met de slogan: “Is het een nepagent, of is het oké? Check het via 112!”, waarschuwt de politie met een landelijke campagne voor deze oplichters.
Omdat de politie nooit bij mensen aan de deur komt om waardevolle spullen in bewaring te nemen, adviseert de politie om mensen die mogelijk nepagenten aan de deur hebben 112 te bellen ter controle én om zo sneller actie te kunnen ondernemen.
Financiële en emotionele impact
“Dagelijks registreren we landelijk zo’n 35 babbeltrucs met nepagenten. Veel slachtoffers doen uit schaamte geen aangifte, dus het werkelijke aantal slachtoffers is nog veel groter”, zegt Van der Velden Walda van de politie
“Deze vorm van oplichting heeft een grote financiële en emotionele impact op de slachtoffers en schaadt daarnaast het vertrouwen in de politie. Daarom gaan we samen met Omroep MAX de strijd aan tegen deze laffe werkwijze.”
“Dat doen we bewust bij de start van de zomervakantie. De familie is dan vaker afwezig en kan hen niet helpen of adviseren als er een nepagent voor de deur staat of stond.”
Angst als pressiemiddel
Nepagenten bellen vaak eerst op om hun komst aan te kondigen of kunnen gebruik maken van een brief. Ze vermelden dan (gewapende) inbraken in de buurt en het gevaar voor de ouderen om hier ook slachtoffer van te worden.
Om hen daar zogenaamd tegen te ‘beschermen’, willen de criminelen uit voorzorg hun waardevolle eigendommen bij de ouderen thuis ophalen om deze ‘veilig te stellen’, of stellen voor uw banksaldo over te boeken naar een veilige ‘bankkluisrekening’.
Ze gebruiken daarbij soms namen van agenten of (delen van) het uniform. Maar de politie komt echter nooit langs om waardevolle spullen zoals sieraden, geld en bankpassen met pincodes op te halen.
Flyer met informatie
In het MAX-magazine van deze maand is een flyer toegevoegd met informatie om ouderen te waarschuwen en tips te geven over wat zij kunnen doen tegen deze babbeltrucs.
De politie adviseert senioren om deze flyer aan de binnenkant van hun voordeur te plakken. Ook wijkagenten verspreiden deze flyer onder de doelgroep.