Algemeen · 3 oktober 2023

Boek ‘De Partner werpt licht op Palliatieve Zorg

Boek 'De Partner werpt licht op Palliatieve Zorg

Zaterdag 14 oktober 2023 is de Internationale Dag van Palliatieve Zorg. Een dag die bedoeld is om wereldwijd meer bekendheid te geven aan de palliatieve zorg en de keuzes en mogelijkheden in deze laatste levensfase. Het boek ‘De Partner’ nodigt de lezer uit dieper na te denken over palliatieve zorg en de uitdagingen ervan. Niet alleen voor de patiënt, maar  ook voor de (gezonde) zorgpartner.

Persoonlijke ervaringen

In ‘De Partner’ deelt auteur Jessica van Hooff haar persoonlijke ervaringen met palliatieve zorg en benadrukt ze het belang van ondersteuning voor zowel de patiënten als hun zorgpartners tijdens de gehele palliatieve fase. Omdat palliatieve zorg begint zodra blijkt dat iemand niet meer kan genezen – en dus aan zijn of haar ziekte zal overlijden – kan deze zorg jarenlang doorlopen. Iets dat Jessica zelf heeft ervaren.

Een stem voor de gezonde partner

Ze beschrijft haar persoonlijke reis als zorgpartner voor haar man André, die vier jaar na de diagnose van uitgezaaide prostaatkanker, op 58-jarige leeftijd overleed. Na zijn overlijden zocht Jessica naar informatie, maar ze vond vrijwel niets over welk effect de palliatieve fase heeft op de zorgpartner. Er is van alles geschreven over ziektes, zieken en rouw, maar niet over waar de gezonde partner tegenaan loopt.

Over veel zaken die je als (zorg)partner tegenkomt, wordt nauwelijks gesproken. Blijf je bij je partner als de ziekte jarenlang duurt? Hoever ga je in het zorgen voor je partner en het in de wacht zetten van je eigen leven? Wat gebeurt er als de een wil doorbehandelen en de ander niet? Wie heeft de regie in het ziekteproces?

De uitdagingen en het emotionele gewicht van het niet weten hoe lang de palliatieve fase zal duren, is een zware last en Jessica pleit dan ook voor meer aandacht en begrip voor de impact van palliatieve zorg op zorgpartners en geliefden.

Boek 'De Partner werpt licht op Palliatieve Zorg

Rauw

Dit en nog veel meer komt aan bod in het openhartige en soms rauwe boek De Partner. Jessica interviewde vijfenzestig mensen, zowel ervaringsdeskundigen als (zorg)professionals, en verweeft ook haar eigen verhaal in het boek.

De Partner is verkrijgbaar bij boekhandels en online verkooppunten, via de auteur op jessicavanhooff.nl en via Uitgeverij Leessst op shop.leessst.com/product/de-partner-jessica-van-hooff.

error: Content is protected !!