Algemeen · 14 september 2023

Dit najaar nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers

 Zoals aangekondigd door demissionair minister Kuijpers van VWS start op 2 oktober de corona najaarsronde 2023. GGD Hollands Noorden verzorgt in deze regio de uitvoering hiervan.

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona, kunnen dit najaar een coronaprik halen. Dit geld ook voor zorgmedewerkers met direct patiënten- en/of cliëntencontact. kunnen de prik krijgen.

Er wordt gevaccineerd met het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin, dat is aangepast aan de huidige subvariant van Omikron. 

De Nederlandse bevolking heeft inmiddels een brede bescherming opgebouwd, maar het virus is niet weg. De verwachting is dat het virus in golven blijft rondgaan. 

Het is dan ook belangrijk dat mensen die een hoger risico lopen, hun bescherming vóór de winter op peil brengen. In de winter kunnen mensen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen door een gelijktijdige piek van luchtweginfecties, zoals de griep en het RS-virus.

Een coronaprik voor iedereen is niet nodig. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben nu maar een kleine kans dat ze ernstig ziek worden als ze corona krijgen.

Voor zwangere vrouwen is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Hiermee is de moeder beschermd tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico op vroeggeboorte verkleind. 

In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid. 

Foto: aangeleverd

error: Content is protected !!