Algemeen / Cultuur · 9 februari 2024

Op dinsdag 12 maart 2024 spreekt Gerdi Verbeet de 22ste Van Foreest Publiekslezing uit

Kinderen en oorlog, een verhaal zonder einde

Gerdi Verbeet is een Nederlandse politica. Voordat ze aan haar politieke carrière begon, was Verbeet werkzaam als docent en later vervulde zij allerlei functies in het beroepsonderwijs. Na haar vertrek uit de politiek zet ze zich nog altijd in voor een breed scala aan organisaties. Van 2015 tot 2021 was ze voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

´Nooit meer oorlog´

Dit hebben we op 4 en 5 mei ruim 75 jaar lang elk jaar tegen elkaar gezegd. Vandaag de dag lijken dat holle woorden. De oorlog – toch al nooit heel ver weg – is nu dichtbij. Een groot deel van de Nederlandse bevolking volgt de ontwikkelingen op de voet – en velen voelen zich nauw verbonden met wat er gebeurt in Oekraïne, Israël en Gaza. Dat geldt nog meer voor mensen en kinderen die op de vlucht voor de oorlog in ons land zijn gekomen en voor mensen die zich zorgen maken over familie en vrienden in oorlogssituaties.

En waar de impact van al die beelden op tv en in de krant op volwassenen al groot is – op kinderen is de weerslag misschien nog wel groter. En zij moeten met die angst, die gruwelijke ervaringen en dat
vijandbeeld nog een heel leven verder. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat die kinderen en
jongeren, ondanks al die verschrikkelijke ervaringen, toch vertrouwen op een goede toekomst waarin zij kunnen leven en werken in een open, rechtvaardige samenleving – een samenleving waarin mensen elkaar respecteren en samen beslissen over de koers van het land?

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland Alkmaar. Voorafgaand aan de lezing bespeelt Ronald van der Veen het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel en verzorgt het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder begeleiding van Otto de Jong de muziek.

Toegangskaarten zijn vanaf 1 februari te bestellen via de website van de Grote Kerk Alkmaar en kosten € 7,50.

error: Content is protected !!