Overheid waarschuwt voor PFAS in zeeschuim. AUB blijf weg!
Laat honden en kinderen niet in het zeeschuim spelen op het strand. Er zitten te hoge concentraties PFAS in het schuim. Dat adviseert de overheid. Dit advies is aangescherpt door de overheid, zonder dat daar uitgebreid over gecommuniceerd is naar burgers. Dat meldt de NOS na onderzoek.
Eind vorig jaar bleek uit een rapport van het RIVM dat er aan de Nederlandse kust hoge concentraties PFAS in zeeschuim zitten. Tot en met juni was het advies om jezelf af te spoelen na een dagje strand en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken, schrijft de NOS.
In juli is dat aangepast. Het advies is nu om er helemaal van weg te blijven. ‘Laat kinderen en huisdieren niet in zeeschuim spelen’, staat op de overheidswebsite zwemwater.nl. In België gold deze waarschuwing anderhalf jaar geleden al.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het beleid niet veranderd, maar is er gekozen voor een andere woordkeuze om het duidelijker te maken, aldus de NOS.
Wat is PFAS?
PFAS zijn chemische stoffen die vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen in veel producten zitten, zoals regenkleding, cosmetica en voedselverpakkingen.
Uit een RIVM-rapport uit december blijkt dat er aan de Nederlandse kust hoge concentraties PFAS in zeeschuim zitten. In België vond VITO, de Belgische evenknie van TNO, eerder al vergelijkbare resultaten aan de Belgische kust. Voor zeewater geldt dit overigens niet. Daar kan veilig in gezwommen worden.
Hoe gevaarlijk hoge concentraties PFAS in zeeschuim zijn, is nog niet duidelijk. Uit voorzorg is het advies nu om je te wassen na een dagje strand en kinderen en huisdieren er niet in te laten spelen, ook omdat er via voedsel en drinkwater al vaak te veel PFAS in het lichaam aanwezig is. PFAS verhoogt onder meer het risico op een verminderde afweer tegen infecties, waardoor vaccinaties minder goed werken.
Zeeschuim komt vooral voor bij harde wind. In september worden de resultaten bekend van nieuwe metingen langs de kust die deze maand worden uitgevoerd.
Chiel Jonker, PFAS-expert van de Universiteit Utrecht, vindt het huidige advies beter. ‘We moeten op zoek naar manieren om minder PFAS binnen te krijgen. We krijgen al te veel binnen via eten en drinken, maar daar kun je niet mee stoppen. Contact met zeeschuim vermijden, is wel iets wat je kunt doen.’
Jonker vindt wel dat de overheid dit beter moet communiceren. ‘Het advies is alleen geplaatst op zwemwater.nl, maar daar bereik je niemand mee. Volgens de expert zou de informatie op de borden bij de strandopgangen kunnen worden gezet, in verschillende talen. ‘Zo bereik je meer mensen en de exacte doelgroep.’
Strandbezoekers zijn zelf verantwoordelijk
De NOS vroeg het ministerie en provincies waarom er geen borden staan bij de stranden. Volgens hen is dat niet nodig, omdat er ‘geen acuut gevaar is’ en bezoekers de strandborden ‘vaak niet bekijken en waarschuwingen regelmatig negeren.’ Strandbezoekers zijn ‘zelf verantwoordelijk’ om zich goed te informeren.
Volgens het ministerie spelen economische motieven geen rol, zoals mogelijke negatieve gevolgen voor het toerisme.
Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht benadrukt nog dat mensen niet in paniek hoeven te raken. ‘Blijf vooral lekker zwemmen en naar het strand gaan’, zegt hij.