Alkmaar · 17 oktober 2023

4 november Open Stamboomdag bij Regionaal Archief Alkmaar

4 november Open Stamboomdag bij Regionaal Archief Alkmaar

Een dag boordevol informatie rond het in kaart brengen van je familiegeschiedenis: op zaterdag 4 november staat het Regionaal Archief in Alkmaar helemaal in het teken van stamboomonderzoek. Samen met HCC!genealogie organiseert het archief dan een rijke en afwisselende dag met een informatiemarkt, presentaties en rondleidingen.

De dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het doen van voorouderonderzoek. Zowel doorgewinterde als beginnende genealogen zijn van harte welkom op dit gratis evenement.

Tijdens de informatiemarkt kunnen bezoekers zich onderdompelen in de wereld van stamboomonderzoek. Hier zijn tientallen organisaties vertegenwoordigd om vragen te beantwoorden over familieonderzoek en het vastleggen van stamboomgegevens. Zo zijn er softwaremakers van de bekendste genealogieprogramma’s aanwezig en worden er genealogische apps en websites gedemonstreerd en handige tips gegeven. Medewerkers van het archief en ervaren adviseurs staan klaar om iedereen verder te helpen en te ondersteunen bij het ontrafelen van de familiegeschiedenis.

4 november Open Stamboomdag bij Regionaal Archief Alkmaar
Een gezin gefotografeerd door de Alkmaarse Dames Vlaanderen

Lezingen en rondleidingen
Daarnaast zijn er korte lezingen over verschillende onderwerpen: over de mogelijkheden van de website FamilySearch en over het gebruik van genealogische apps, maar ook over onderzoek naar immigranten in Alkmaarse historische bronnen. Historicus Jan van Baar vertelt over zijn zoektocht naar de verhalen achter de namen van de Alkmaarse joden die slachtoffer werden van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens gratis rondleidingen door de gewoonlijk gesloten depots van het Regionaal Archief komen bezoekers oog in oog te staan met de topstukken van het archief en eeuwenoude genealogische bronnen.

Genealogische computerprogramma’s
Deze dag in Alkmaar is de zestiende stamboomdag die HCC!genealogie organiseert. HCC!genealogie in een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux, en beschikt over een omvangrijk netwerk voor de uitwisseling van kennis en ervaring over de methoden en mogelijkheden van stamboomonderzoek, genealogische computerprogramma’s en alles wat het internet op dit gebied te bieden heeft. De stamboomdag is een mooie kans nieuwe contacten te leggen met mede-genealogen en te genieten van een dag vol historische ontdekkingen.

Meer informatie
De stamboomdag van HCC!genealogie is op 4 november tussen 10 en 16 uur te bezoeken in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Meer informatie over het programma: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/hcc.

error: Content is protected !!