Alkmaar · 19 december 2023

Alkmaar eindigt als vierde bij NK Tegelwippen 2023

Gemeente Alkmaar is op de vierde plek geëindigd bij het NK Tegelwippen 2023 in de groep ‘grote gemeenten’. Dit zijn gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. In totaal werden in Alkmaar 119.036 tegels gewipt. Arnhem wist de eerst plek te veroveren, gevolgd door Tilburg en Breda. De winnaars van iedere groep kregen als symbool een gouden schep. Het vervangen van tegels door groen is niet alleen mooier, maar ook belangrijk voor het klimaat.

Meerdere personen in de openbare ruimte die stenen vervangen door planten
Steen eruit, groen erin (Foto: Aangeleverd)

Het was de eerste keer dat gemeente Alkmaar meedeed aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Dit jaar werden 119.035 tegels gewipt, waarmee Alkmaar op de vierde plek eindigde. Met dit aantal zou Alkmaar vorig jaar eerste zijn geworden. Het grootste gedeelte, ruim 116.000 tegels, werd gedaan door Stadswerk072. De rest, ongeveer 3.000 tegels, zijn door bewoners aangemeld. Hierbij werd samengewerkt met Hortus Alkmaar. Zij organiseerden via de campagne Steenbreek Alkmaar meerdere acties. Inwoners konden bijvoorbeeld tegels ruilen voor bloemzaadjes of struiken.

82 voetbalvelden

Het NK Tegelwippen werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en duurde van 21 maart tot en met 31 oktober 2023. In heel Nederland gingen 173 gemeenten met elkaar de strijd aan en iedereen kon meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin. In totaal zijn meer dan 4,5 miljoen tegels vervangen door groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Dit is evenveel als 82 voetbalvelden.

Goed voor klimaat

Het NK Tegelwippen gaat om meer dan alleen de wedstrijd. Het is namelijk voor een belangrijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer ‘klimaatbestendig’. Dit betekent dat onze omgeving beter om kan gaan met extreme hitte en droogte of juist met enorm veel regen en wateroverlast. Bovendien zijn gras, planten en bomen beter voor insecten, zoals vlinders en bijen. Een ander voordeel is dat al dat groen er mooier uitziet.

Samen met inwoners

Gemeente Alkmaar zet zich samen met inwoners al jaren in voor het groener maken van straten en pleinen. Dit gebeurt op meerdere manieren. Zo worden inwoners via Steenbreek Alkmaar al sinds 2018 aangemoedigd om hun tuin groener te maken. Ook zet de gemeente zich sinds 2020 extra in om de openbare ruimte groener te maken. Sinds 2020 heeft de gemeente in de openbare ruimte al bijna dan 40.000 vierkante meter aan tegels en stenen vervangen door gras, planten en bomen. Verder is subsidiegeld beschikbaar om bijvoorbeeld schoolpleinen of daken groener te maken. Vorig jaar won Alkmaar de ‘Green City Europe Award’ voor haar aanpak bij het vergroenen van de openbare ruimte in Alkmaar.

Gemeente Alkmaar is van plan om ook volgend jaar weer mee te doen aan het NK Tegelwippen. Meer informatie is te vinden op nk-tegelwippen.nl

error: Content is protected !!