Alkmaar · 22 november 2023

Alkmaarse mantelzorger wordt bedankt met compliment en minder ‘regeldruk’

Alkmaarse mantelzorger wordt bedankt met compliment en minder 'regeldruk'

Mantelzorgers leveren ook in Alkmaar een belangrijke bijdrage in de zorg aan anderen. Dankzij mantelzorgers kunnen mensen die zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Als blijk van waardering wordt door de gemeente Alkmaar ook dit jaar weer het mantelzorgcompliment uitgedeeld. Dat de mantelzorg een belangrijk onderwerp is, bleek gisteravond tijdens de theatershow ‘’Zeikwijf in Mantelzorgland’’ in theater De Vest. Wethouder Anjo van de Ven was aanwezig bij de theatershow en erg enthousiast. 

Het mantelzorgcompliment
Als blijk van waardering voor de mantelzorger, wordt door de gemeente Alkmaar het mantelzorgcompliment uitgedeeld – een geldbedrag van €200,-. Tot en met 15 december kunnen mensen die zorg ontvangen, het mantelzorgcompliment aanvragen voor hun mantelzorger. De aanvraag kan worden gedaan via www.alkmaar.nl/mantelzorgcompliment. Ieder jaar kunnen mensen die zorg ontvangen het compliment aanvragen voor hun mantelzorger.

Zorgende vrouw die oudere man aankijkt en zijn hand beethoudt.

Zo min mogelijk regeldruk
Bij mantelzorg komt soms heel wat kijken. Het draait niet alleen om de praktische dagelijkse zorg, maar er zijn ook veel regels en procedures die gevolgd moeten worden. Zo moeten er veel formulieren ingevuld worden en zijn er meerdere organisaties waar een mantelzorger mee te maken krijgt.

De gemeente Alkmaar zet zich in om de regeldruk zoveel mogelijk te verminderen voor de mantelzorgers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat mantelzorgers een beroep kunnen doen op mantelzorgmakelaar het Mantelzorgcentrum – voor hulp bij regeltaken. Bijvoorbeeld voor ondersteuning bij het uitzoeken welke zorg het beste past of hulp bij het uitzoeken van wettelijke regelingen en voorzieningen. Deze ondersteuning is gratis.

Ook zet de gemeente Alkmaar zich in voor duidelijke en begrijpelijke brieven, formulieren en processen en vraagt zij van mantelzorgers een minimale bewijslast. Tot slot wordt alle nieuwe regelgeving vanuit de gemeente zorgvuldig gecontroleerd op ‘regelkolder’.

Voorstelling Zeikwijf in Mantelzorgland
Wethouder Anjo van de Ven woonde gisteravond de voorstelling Zeikwijf in Mantelzorgland bij in theater De Vest. Een theatershow van Pauline Redlich, vol oprechte verhalen, anekdotes, taboes en (h)erkenning.

De voorstelling was heel herkenbaar voor veel mensen. Ook de rompslomp en het gedoe voor een simpele aanvraag bij de gemeente of andere instantie. We moeten dat echt eenvoudiger maken! Daarnaast wil ik iedereen die mantelzorg ontvangt ontvang oproepen om zijn/haar mantelzorger aan te melden voor het mantelzorgcompliment. Dit is dé kans om jouw mantelzorger een beetje extra in het zonnetje te zetten.

Wethouder Van de Ven

error: Content is protected !!