Alkmaar / Sport · 18 augustus 2023

AZ eenvoudig langs Santa Coloma

AZ miste vanavond legio opgelegde mogelijkheden, maar toch wonnen de Alkmaarders eenvoudig van FC Santa Coloma. In eigen huis werd het 2-0 door een beauty van Van Bommel en een intikker van Lahdo. In de play-offs van de Conference League wacht nu het Noorse SK Brann Bergen.

De Alkmaarders begonnen goed aan de wedstrijd in het eigen AFAS Stadion. Al binnen tien minuten kreeg de ploeg twee grote kansen, maar misten Van Bommel en Pavlidis oog in oog met Gómes. Hierna kakte het wat in ging het tempo wat omlaag. De grootste kansen waren voor Hatzidiakos uit verschillende corners, alleen stond het vizier van de Griek niet op scherp.

Van Bommel

Vlak voor de rust brak de thuisploeg dan toch de ban. Pavlidis stuurde Van Bommel weg, waarna laatstgenoemde de bal uit een moeilijke hoek van een meter of vijfentwintig prachtig over de uitkomende keeper krulde. Het was alweer de tweede goal in drie officiële wedstrijden voor de kleinzoon van Van Marwijk.

Na de hervatting begon de ploeg van Jansen weer sterk en kreeg het al snel een handvol goede kansen. Pavlidis kwam twee keer in vrije schietpositie maar mikte de bal naast en op de keeper. De Wit kreeg op aangegeven van Van Bommel misschien wel de grootste kans in de openingsfase van de tweede helft, maar ook hij werkte de bal vanaf een meter of acht naast.

Lahdo

Zonder groots te spelen bleef AZ kansen creëren en was het een wonder dat het zo lang bij die ene treffer bleef. Zo misten Pavlidis en De Wit andermaal kansen en teisterde Lahodo met een pegel de lat. Tien minuten voor tijd volgde dan toch de beloning voor de aanvalsdrang. Mihailovic werd diep gestuurd, omspeelde de keeper en zag Lahdo de bal vervolgens binnentikken.

In de slotfase ging de storm iets liggen, ondanks twee kansen voor Poku. Gescoord zou er niet meer worden, waardoor de AZ zich weet te plaatsen voor de play-offs van de Conference League. De ploeg van Jansen treft daarin het Noorse SK Brann Bergen.