Alkmaar / Sport · 18 december 2023

AZ onderuit tegen PSV

AZ heeft zondagavond in eigen huis een pijnlijke nederlaag geleden tegen koploper PSV. De in dit Eredivisie-seizoen nog foutloze Eindhovenaren waren met 0-4 te sterk.

Bij AZ miste Rome-Jayden Owusu-Oduro vanwege een blessure. Hobie Verhulst maakte daardoor zijn eerste minuten van het seizoen. Kiyani Zeggen debuteerde in de wedstrijdselectie van AZ 1.

Vroege goal
Al na drie minuten kwam PSV in de buurt van het AZ-doel. Malik Tillman prikte naast na een solo. Enkele minuten daarna kregen de Eindhovenaren een penalty na een fout achterin bij AZ. Luuk de Jong faalde niet van elf meter en nam de vroege openingsgoal voor zijn rekening.

Achterstand
AZ had het moeilijk en keek na zestien minuten al tegen een 0-3 achterstand aan. Eerst had Ismael Saibari voor de 0-2 gezorgd, vervolgens schoot Sergiño Dest de 0-3 binnen. Saibari werd nog twee keer gevaarlijk, maar Verhulst tikte een schot over en een volgende inzet van de aanvaller ging net naast. Daardoor was de ruststand al na iets meer dan een kwartier bepaald.

Tweede helft
In de tweede helft liep PSV nog verder uit. De Jong kopte de 0-4 binnen uit een voorzet vanaf de linkerkant. In de slotfase vloog een schot van Yukinari Sugawara in het zijnet en een poging van Johan Bakayoko werd naast getikt door Verhulst. Daarmee klonk het eindsignaal in Alkmaar.

Winterstop
Daarmee is de laatste thuiswedstrijd van 2023 gespeeld voor AZ. Komende woensdag wacht nog een bekerduel met HHC in Hardenberg voor de Alkmaarders. Dat is de laatste wedstrijd voor de winterstop.

WEDSTRIJDKARAKTERISITIEKEN
AZ – PSV 0-4 (0-3)
Eredivisie

Opstelling AZ: Hobie Verhulst; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer, Bruno Martins Indi, David Møller Wolfe (66. Denso Kasius); Jordy Clasie, Tiago Dantas (36. Kenzo Goudmijn), Djordje Mihailovic (36. Dani de Wit); Ernest Poku (36. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (62. Myron van Brederode).

Opstelling PSV: Walter Benítez; Jordan Teze, Jerdy Schouten (68. André Ramalho), Olivier Boscagli (86. Shurandy Sambo), Sergiño Dest; Joey Veerman, Guus Til, Ismael Saibari (74. Patrick van Aanholt); Johan Bakayoko, Luuk de Jong (68. Ricardo Pepi), Malik Tillman (68. Yorbe Vertessen).

Scoreverloop: 9. De Jong (pen.) 0-1, 11. Saibari 0-2, 16. Dest 0-3, 57. De Jong 0-4.