Alkmaar · 19 januari 2024

Koninklijke Onderscheiding voor B. van der Horst

Koninklijke Onderscheiding voor B. van der Horst

Op vrijdag 12 januari werd Bob van der Horst door burgemeester Anja Schouten verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens de viering van het 55-jarig bestaan van Stichting KOOK werd ook stilgestaan bij het jubileum van Bob van der Horst. Hij is al 15 jaar vrijwilliger bij Stichting KOOK, waarvan 12,5 jaar als vrijwillig bedrijfsleider. De feestelijkheden vonden plaats in de Kringloopwinkel van Stichting KOOK aan de Zijperstraat 36a.

Hèt gezicht van KOOK’s kringloopwinkel
Na zijn pensionering bij de Hoogovens ging Bob van der Horst aan de slag bij Stichting KOOK. Hij begon als chauffeur met het ophalen en bezorgen van goederen voor de kringloopwinkel in het Victoriepark. In 2010 werd hem gevraagd mee te denken over een nieuwe locatie, die ook werd gevonden: een lege loods aan de Zijperstraat. Zijn rol was van onschatbare waarde. Hij was een begenadigd klusser en had daarnaast ook heel veel contacten waar materialen, stellingen en containers geregeld werden. Met een prachtige winkel als resultaat. Inmiddels is Bob van der Horst al 12,5 jaar bedrijfsleider en de spil van de kringloopwinkel. Hij was in 2013 het brein achter de actie van de Kringloopwinkel voor War Child, dat een mooi bedrag opleverde. Ook reisde hij meermaals naar Suriname, waar hij een opvanghuis voor tienermoeders bouwde en een kindertehuis renoveerde. Hij bouwde er toiletten en douches, zodat de kinderen hun behoeftes niet meer in het bos hoefden te doen.

Tijdens corona zorgde hij voor aanpassingen in de winkel. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, regelde hij in no-time samen met de Stichting Charitas Ukraine-Holland een vrachtwagen met hulpgoederen uit de voorraad van KOOK. Deze hulpactie loopt tot op de dag van vandaag. Ook aan asielzoekers in Alkmaar leverde hij samen met collega’s, meubels voor hun tijdelijke verblijfslocatie. Van der Horst is soms wel 7 dagen per week in de winkel. Hij komt als eerste en gaat als laatste weg. Hij zet koffie voor de werkploeg, voert gesprekken, doet kleine reparaties, organiseert, maakt werkschema’s en begeleidt de ruim 90 vrijwilligers. Bovendien heeft hij een enorm netwerk, wat belangrijk is om geld of te verkopen goederen binnen te halen. Veel Alkmaarders kennen hem dan ook uit de kringloopwinkel. Bob van der Horst wordt omschreven als een onverwoestbare, charismatische en onbaatzuchtige man: “Hij geeft bedelaars een jas, vluchtelingen een warme deken en elk mens het gevoel dat hij ertoe doet.”


Burgemeester Anja Schouten speldt het lintje op bij Bob van der Horst (Foto: JJFoto)

error: Content is protected !!