Alkmaar / Sport · 7 juli 2023

AZ trapt oefencampagne af tegen Shakhtar Donetsk

De voorbereiding op het seizoen 2023-2024 is inmiddels begonnen voor AZ. Dat betekent ook dat een reeks van oefenduels op het punt van beginnen staat. Zaterdag 8 juli is het Oekraïense Shakhtar Donetsk de eerste tegenstander van de Alkmaarders tijdens de oefencampagne.

Na iets meer dan een week trainen treft AZ in Shakhtar direct een geduchte tegenstander. In het eerste volledige seizoen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd de ploeg kampioen. De Kroatische trainer Igor Jovicevic leidde Shakhtar naar de veertiende landstitel in de geschiedenis van de club. De nummer twee van de Oekraïense Premier League was SC Dnipro-1, dat afgelopen seizoen nog AZ’s tegenstander was in de groepsfase van de UEFA Europa Conference League.

Nieuwe trainer
Ondanks het kampioenschap nam trainer Jovicevic afgelopen zomer afscheid van de club. Maandag stelde Shakhtar Donetsk de Nederlander Patrick van Leeuwen aan als hoofdtrainer. Daarmee keerde Van Leeuwen terug bij de club waar hij eerder werkzaam was. Tussen 2006 en 2013 was hij actief als Hoofd Jeugdopleiding. De 53-jarige oefenmeester loodste vorig seizoen Zorya Luhansk naar de derde plaats. Dat leverde hem de titel van Beste Trainer van de Oekraïense Premier League op.

Champions League
Door het kampioenschap speelt Shakhtar komend seizoen in de Champions League. Vorig jaar eindigden de Oekraïners derde in een poule met Real Madrid, RedBull Leipzig en Celtic FC en plaatste het zich voor de achtste finales van de Europa League. Daarin verloor het een tweeluik met Feyenoord.

Selectie
De selectie van Shakhtar bestaat voornamelijk uit spelers uit eigen land. Zo beschikt het onder anderen over de Oekraïens internationals Taras Stepanenko (76 caps), Mykola Matvienko (58 caps) en Yaroslav Rakitskyi (54 caps). Verder staat oud-Ajacied Lassina Traoré er onder contract en kwam de Ecuadoriaanse middenvelder Denil Castillo over van LDU Quito.

Kaartverkoop
AZ – Shakhtar Donetsk begint zaterdag om 14:30 uur op het complex van VV Dirkshorn. Kaarten bestel je door hier te klikken of scoor je aan de poort van het sportcomplex.


Bron: www.az.nl

Foto: Orange Pictures

error: Content is protected !!