Alkmaar · 22 februari 2024

Code ORANJE: Vanavond zeer zware windstoten door storm Louis

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. “In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 100-130 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af”, laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

Tijdens de avondspits wordt de wind in het westen krachtig tot hard en kunnen zware windstoten voorkomen van 75 km/uur. In de late middag en aan het begin de avond gaat het in het westen harder regenen door passage van een buiengebied. Dat is het begin van een zeer onstuimige avond. “De wind draait naar het zuidwesten tot westen en trekt flink aan. Het gebied met de buien en het stevige windveld trekt aan het begin van de avond naar het midden van het land en na enkele uren neemt ook in het oosten van het land de wind in kracht toe. In het binnenland waait het met een (vrij) krachtige wind niet zo hard als het westen van het land en komen zware windstoten voor van zo’n 80 km/uur. Tijdens sommige buien kan het hard waaien en zijn windstoten van 90-100 km/uur mogelijk”, aldus Van der Linden.

Zware windstoten verdwijnen later vanavond en vannacht

De zwaarste buien trekken halverwege de avond via het noordoosten weg, maar daarna duurt het nog een tijd voordat de wind afneemt. In Noord-Brabant neemt later in de avond de kans op storm en (zeer) zware windstoten af.

error: Content is protected !!