Alkmaar / Cultuur / Kunst en Meer · 16 oktober 2024

Cultuurprogramma jongeren en kunst

Cultuurprogramma jongeren en kunst

Het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Amsterdam Museum starten het jongerenprogramma ‘De Jonge Lichting’ om jongvolwassenen dichterbij cultuur brengen.

De provincie Noord-Holland heeft het programma voorgedragen voor financiering vanuit de basisinfrastructuur cultuur (BIS). De aanvraag is onlangs toegekend.

Jongeren staan centraal
Hoe bereik je jongvolwassenen en verbind je hun verhalen met de collecties van musea? Met die vraag gaan de 3 musea de komende jaren samen met jongeren aan de slag.

De jongeren zijn het uitgangspunt en nemen de regie. Met hun frisse perspectieven op museale collecties, het culturele veld, hun leefomgeving en zichzelf, delen ze hun verhalen met de musea.

De musea stimuleren vervolgens de jongeren om zich te ontwikkelen, begeleiden hen daarbij en geven ze de kans hun talent te ontdekken, te netwerken en kennis te maken met experts en culturele organisaties.

Gelijkwaardige positie in de museumorganisatie
Elk museum biedt minstens 5 jongvolwassenen een gelijkwaardige plek in de museumorganisatie. Samen met andere museumafdelingen maken zij rond een centraal thema producten of programma’s die aansluiten bij hun belevingswereld.

Daarnaast treden ze op als ambassadeur, adviseur en kritische sparringpartner én organiseren ze elk jaar een presentatie. De collecties zijn daarbij hun inspiratiebron. In de loop van 2025 starten de eerste teams met jongeren bij de 3 musea.

Foto: © Stefan Rustenburg

error: Content is protected !!