De Oogst is binnen! Gratis Webinar 10 November – 19.30 uur

Door de Redactie · 9 november 2025

Deze week hebben we de laatste druiven geoogst. Het was de Cabernet Cortis, ons rode druivenras. In oktober hebben we al wit en rosé geoogst, die liggen nu op het vat. Maar van deze Cabernet Cortis gaan we dus de eerste rode wijn van Domein Bergen maken. En dat is best een beetje spannend.

We hebben dit jaar zo lang mogelijk gewacht met de oogst. Dit zorgt voor aroma’s, meer complexiteit en meer suikers. Tijdens de oogst konden we de suikers meten op 93 Oechsle. Dit staat voor een potentieel alcoholbereik van 12,5 tot 13%. De suikers worden tijdens de vergisting immers omgezet in alcohol.

De oogst was woensdag, dan hebben we iets leden beschikbaar die meedoen. We hadden prachtig weer: droog en zelf een heerlijk najaarszonnetje. In een paar uurtjes waren we dan ook klaar.

Na de oogst hebben we onze druiven ontsteelt en gekneusd. Hiervoor hebben we een ingenieus apparaat. Dat scheidt de meeste steeltjes van de druiven en kneust ze zodat de alvast openbarsten en er al sap vrijkomt voordat er ook maar iets is geperst. Dit noemen we het vrijloop sap.

We oogsten dit jaar zes druivenrassen. Van vijf rassen hebben we nu een vat vrijloop sap en een vat pers sap. Het laatste heeft wat meer structuur, body, fenolen, kleur. Het vrijloop daarentegen is zachter, aromatischer en frisser.

We hebben dus straks 11 vaten om onze nieuwe blends mee samen te stellen. Een heel bijzonder evenement voor de fijnproevers onder onze leden.

Maar eerst gaan we wijnen maken van onze druivensappen. Hoe we dit precies gaan doen bespreken we stap voor stap tijdens ons jaarlijkse webinar, aanstaande maandagavond 10 november. Dit webinar is niet alleen gratis toegankelijk voor onze leden, maar ook voor de lezers van Flessenpost.

Reserveer op tijd een plekje:
www.domeinbergen.nl/webinar

Archief

error: Jammer joh!