Alkmaar · 26 april 2024

De vlag uit met Koningsdag? Amper 2 op de 10 doet het nog

Wordt Koningsdag elk jaar met enthousiasme tegemoet gezien? Volgens een enquête* uitgevoerd door het buurtplatform Nextdoor, dat buren met elkaar verbindt, kijkt 29% er écht naar uit, maar is uiteindelijk het merendeel (66%) wel voor het vieren van Koningsdag te porren. En ondanks dat slechts 19% het leuk vindt om de koninklijke familie te volgen, blijft de verjaardag van de koning populair: 46% van de buren vindt de feestdag en bijbehorende tradities leuk.

Waar vieren we Koningsdag?
Dat Koningsdag door een ruime meerderheid gevierd wordt, is duidelijk. Maar wat is eigenlijk de populairste plek om het te vieren? Dat is natuurlijk ‘nextdoor’ en dus dichtbij huis; maar liefst 43% viert Koningsdag in de buurt, of gewoon thuis voor de buis – met een oranje tompouce (4%). Andere plekken die worden genoemd zijn in de grote stad (9%), op een groot feest (2%), of daar waar de dag hen brengt (11%). Van de buren die geen Koningsdag vieren, zijn er ook enkelen die de economie draaiende houden: zij werken namelijk (3%).

Een oranje Koningsdag
Kleurt jouw wijk of buurt oranje tijdens Koningsdag? De kans bestaat dat je de koninklijke kleur nog lang niet overal ziet, want slechts een kwart (25%) draagt op de feestdag altijd oranje. En hoe zit het eigenlijk met de vlag? Het blijkt dat we die ook wel wat meer mogen uithangen, want slechts 2 op de 10 (18%) buren hangt de vlag uit.

Tips om jouw buurt koninklijk aan te kleden
Bijna de helft van de buren (46%) geniet van Koningsdag en de bijbehorende tradities, zoals rommelmarkten, oud-Hollandse spellen, de vlag uithangen en oranje tompoucen. Wil jij op Koningsdag graag een koninklijk straatbeeld in jouw buurt of wijk terugzien? Hierbij onze tips:

1. Hang de vlag uit – mét wimpel!
2. Versier je straat – bijvoorbeeld met oranje vlaggetjes of lint
3. Koop oranje tompoucen en oranjebitter en deel ze met de buurt
4. Upload jouw mooiste (oranje) Koningsdagfoto in de Nextdoor-app

Evenementen bij jou in de buurt
Heb je nog geen concrete plannen met Koningsdag? Check in de Nextdoor-app of er een leuk Koningsdagevenement bij jou in de buurt te vinden is. Geen evenement te vinden? Organiseer er dan zelf een. Deel de details in de app en vier samen met je buurtgenoten een mooi koninklijk buurtfeestje.

error: Content is protected !!