De urgentie van de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit zijn aanwezig in het dagelijks bewustzijn van kunstenaars Arike Gill, Hellen Abma en Susana Mulas Lastra
Hun zorg daarover wordt weerspiegeld in hun werk. “We leven in een tijd waarin de verwoestende menselijke impact op de natuur centraal staat. Maar dat kan anders, dat moet anders.” Vanuit een gedeelde visie dat de mens onderdeel is van de natuur en dat er zonder natuur geen toekomst mogelijk is, gingen ze samen op zoek naar een positieve energie om na te denken over de toekomst.
Milieufilosoof Glenn Albrecht beschrijft een nieuw tijdperk, met een positieve vooruitblik: het Symbioceen. Een tijd waarin we samenwerken met en leren van de natuur. Een tijd waarin mens, natuur en technologie een nieuwe balans creëren en waarin we samenwerking als grootste natuurkracht leren zien. Dit geeft zuurstof om na te denken over positieve kansen voor de toekomst.
In de context van de klimaatcrisis biedt dit idee een hoopvolle benadering. De kunstenaars willen door middel van hun werk de onderlinge verbondenheid van alle levensvormen benadrukken en de noodzaak van samenwerking om de Aarde te beschermen en te herstellen.
Arike Gill probeert met haar werk zichtbaar te maken hoe de mens onderdeel is van de natuur. Ze bouwt zelfvoorzienende gesloten terrariums vol met planten en stelt zich voor hoe mensen daarin zouden kunnen leven.
De autonome tekeningen van Hellen Abma verbeelden de relatie tussen de natuur en de mens. Voor Be(ing) EARTH! geeft ze vanuit overpeinzingen over het Symbioceen, gestalte aan dromen, dankbaarheid en hoop voor de toekomst.
Susana Mulas Lastra onderzoekt waar symbiose in de natuur plaatsvindt, bij korstmossen, straaldiertjes, schimmels… Haar kleurrijke tekeningen nodigen ons uit om naar deze bijzondere werelden te gluren alsof we door een microscoop kijken.
De opening van BE(ing) EARTH! bestaat uit een gezamenlijke handeling. Vanuit de overtuiging dat samenwerking troost biedt en ruimte geeft voor verandering, willen de kunstenaars aandacht vragen voor verbinding. Bezoekers worden uitgenodigd tot een stille dialoog met de Aarde, een moment van bezinning. Op een bijzondere manier zullen gedachten en wensen voor een betere toekomst aan haar worden meegegeven. Dit wordt onderdeel van de installatie, die een essentieel element vormt van de expositie.
De expositieruimte is open op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.