Alkmaar · 22 juli 2023

Meer overlast wespen in Alkmaar

Nederland wordt overstelpt door wespennesten. In Alkmaar worden al vijf keer meer wespen dan vorig jaar geteld en er zijn nog meer wespen in aantocht. Moeten al die wespennesten echt worden verwijderd? Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University niet. Wespen verminderen de overlast van andere insecten, zoals vliegen en muggen, aanzienlijk.

Normaal gesproken zul je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige wespen die de winter door gaan. Rond deze tijd zitten ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen komen ze weer tevoorschijn en beginnen ze met de bouw van een nest. In een normaal jaar stopt de koningin in de loop van augustus met het leggen van eieren zodat er op een gegeven moment geen larven meer in het nest zitten. De werksters zijn dan werkloos en krijgen niet meer een roomachtige voedselrijke substantie van de larven waardoor ze verveeld op zoek gaan naar onze zoetigheid.

Last van wespen? Dit kun je zelf doen

Dek voedsel en drankjes af wanneer je buiten eet. Dit voorkomt dat de wespen worden aangetrokken door de geur ervan. Ook prullenbakken kun je beter afsluiten. Zelf kun je parfum beter in de kast laten staan wanneer wespen actief zijn. Komt er toch een wesp dichtbij, sla er dan niet naar. Wanneer een wesp zich bedreigd voelt, zal hij agressief worden en mogelijk steken. Blijf daarom kalm en laat de wesp uit zichzelf wegvliegen. Tot slot kun je gebruik maken van een ventilator, wespen houden niet van sterke luchtstromen.  

Schakel experts in

Toch een wespennest rond je huis? Schakel dan een professionele wespenbestijder in om het nest te laten verwijderen. 

Meer informatie: www.wespennestverwijderen.com

error: Content is protected !!