Alkmaar · 12 september 2024

Geen gevaar van boomsoort op zwarte lijst bij herplanten bomen Molen van Piet

Herinrichting Bolwerk bij Molen van Piet

Bij de plannen voor het herplanten van bomen bij de Molen van Piet is er een zogenaamde “zwarte lijst” van milieuorganisatie Natuur&Milieu naar voren gebracht. Daarop staan zogenaamde exoten, plant- of diersoorten die niet van nature in Nederland voorkomen. Er is onderscheid te maken tussen exoten en invasieve exoten. Veel exoten kunnen prima gedijen in Nederland en slechts een klein deel is schadelijk voor de natuur.

Dit worden invasieve exoten genoemd. Invasieve exoten zijn lastig te bestrijden en dragen, door bijvoorbeeld woekering, bij aan schade en overlast. Deze boomsoorten zijn opgenomen op de Unielijst van de NVWA Unielijst invasieve exoten en het bezit, handel en transport van deze boomsoorten is verboden. De boomsoorten die zijn benoemd in het herplantplan en herinrichtingsplan Molen van Piet, komen niet op de Unielijst voor.

Van de boomsoorten die zijn opgenomen in het herplantplan komt er wel één boomsoort terug op de zwarte lijst van milieuorganisatie Natuur&Milieu, namelijk de Robinia pseudoacaciat omdat deze onder bepaalde omstandigheden snel vermeerderd op de wortel en daarmee wortelopdruk veroorzaakt.

De lijst van milieuorganisatie Natuur&Milieu heeft overigens geen officiële status. Omdat de boom alleen staat in een groene parkomgeving is de conclusie dat de Robinia pseudoacacia geen gevaar oplevert voor de omgeving en opgenomen blijft in de bomenlijst van aan te planten bomen in de gemeente Alkmaar.

Bron: Mediapartner BEATFM

error: Content is protected !!