Alkmaar · 7 mei 2024

Hemelvaartsdag: dit is de verwachting van het weer

Donderdag 9 mei is het Hemelvaartsdag. Is het zonnig, droog en aangenaam of krijgen we te maken met regen en lage temperaturen. In dit artikel blikken we vast vooruit naar Hemelvaartsdag en het aansluitende weekend.

Na een kletsnatte april is mei zomers begonnen. De aanloop naar Hemelvaart laat licht wisselvallig weer zien. De zon schijnt geregeld, maar dagelijks is ook een bui mogelijk. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 16 en 20 graden.

Grote kans op droog weer met normale temperaturen

De kans dat Hemelvaartsdag dit jaar warmer verloopt dan gebruikelijk met temperaturen boven 18 graden is op dit moment 15% in het noorden en ruim 30% in het zuiden. De kans dat we te maken krijgen met temperaturen tussen 15 en 20 is het grootst met zo’n 60%. In het noorden ligt het kwik wat dichter bij de 15 en in het zuiden wat dichter bij de 20 graden.

Er is een kans van 75% dat er minder dan 1 millimeter valt op Hemelvaartsdag. Het traditionele dauwtrappen op Hemelvaartsdag lijkt dan ook droog te verlopen.

De gemiddelde temperatuur op Hemelvaartsdag is in ons huidige klimaat (1994-2023) 18,2 graden. Sinds 1901 steeg de temperatuur in 26% van de jaren tot boven 20 graden en in 34% van de jaren bleef het kwik onder 15 graden. Waarden van 15 tot 20 graden komen met 41% het vaakst voor en ook dit jaar lijkt deze temperatuur het meest waarschijnlijk.

error: Content is protected !!