Alkmaar · 29 maart 2024

Historische Vereniging Alkmaar maakt film over de stad en zoekt oude filmpjes

Historische Vereniging Alkmaar maakt film over de stad en zoekt oude filmpjes

De Historische Vereniging Alkmaar wil haar 100e verjaardag in 2025 graag vieren met een passend en blijvend cadeau voor de stad. Hoe fraai en persoonlijk is het om de mensen van Alkmaar uit de afgelopen honderd jaar in beeld te brengen?

Het wordt een film, een prachtig, visueel uniek en blijvend document. Een cadeau voor de stad, een cadeau voor toekomstige generaties: onze kinderen en kleinkinderen.

Dit document wordt dus een film, samengesteld uit oude amateurfilms. Documentairemaker Erik Willems (NPO, Andere Tijden) gaat deze filmpjes digitaliseren, er een verhaal in herkennen en monteren. Hij gaat, zoals hij zelf formuleert, ‘op zoek naar de ziel van de stad.’ Wat maakte Alkmaar tot de stad die het nu is? Hoe zagen onze voorouders eruit die onze geschiedenis vormen? In wat voor wereld leefden zij, hoe zag de stad er toen uit?

Kortom: een prachtige film voor, over- en natuurlijk door Alkmaarders waarin de sfeer, tradities en gewoonten van de stad in beeld worden gebracht en zo bewaard blijft voor ons nageslacht.

Première film
Deze boeiende film willen wij op de officiële verjaardag van de HVA, op woensdagavond 3 december 2025, in de Grote Kerk van Alkmaar als première aan onze leden, álle Alkmaarders die filmpjes leverden en genodigden vertonen. Daarna zal de film ook voor álle andere Alkmaarders zichtbaar zijn in het Filmhuis Alkmaar, als ook nog lange tijd in verzorgingstehuizen, scholen en andere locaties. Heeft u een idee? Laat het ons weten!

Wél films, geen video!
Héél belangrijk: het gaat ons om films (8mm, 16 mm, enz.), en niet: video. Maar: als oude films zijn overgezet op video, DVD of externe harde schijf zijn ze wel weer interessant.

Op zaterdag 11 mei is het Stedelijk Museum Alkmaar het podium voor een dag waarop u uw filmpjes kwijt kunt. U kunt vanaf 11.00 uur terecht tot maximaal 17.00 uur. Het zou best wel eens druk kunnen worden, daarom ontvangt u bij binnenkomst direct een bon met nummer.

Uw inbreng willen we graag waarderen met:

  • Een gratis kop koffie in het Museumcafé +
  • Gratis toegang tot het Stedelijk Museum Alkmaar dezelfde dag +
  • Gratis uitnodiging voor de première van de film op 3 december 2025 +
  • Wij digitaliseren gratis één van uw films. *

Bovenstaande geldt voor 2 personen.

error: Content is protected !!