Alkmaar / Cultuur · 13 oktober 2023

Indische Salon in Alkmaar: Oorlog in beelden

Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) organiseert dit jaar Indische Salons door heel Nederland over het themajaar Leven met Oorlog van Platform WO II. In dat kader organiseert het IHC in samenwerking met Bersamaju Alkmaar, op zaterdag 28 oktober een Indische Salon in Vrij Zijn Theater.

In de afgelopen jaren hebben we een opvallende toename gezien van (documentaire) films en televisieprogramma’s die de koloniale geschiedenis verkennen. Dit is ook merkbaar in de wereld van podcasts. Deze media blijken bij uitstek geschikt om de interesse van een jonger publiek te wekken voor dit historische onderwerp. (Documentaire) Films en podcasts spelen nu een cruciale rol bij het vormgeven van een vernieuwd begrip van ons verleden. Er is een overvloed aan keuzemogelijkheden aanwezig, en voor deze editie van de Indische Salon hebben wij twee voorbeelden geselecteerd uit de talloze documentaires en podcasts die beschikbaar zijn.

We gaan in op de verbeelding van de oorlog in Indonesië. Hoe wordt dat verleden weergegeven in documentaires/ films/ podcasts. Wat voor bronnen hebben ze gebruikt? Wat voor kritische blik hebben de makers en hoe hebben zij dat in de filmkunst vertaald?  En wat zeg dat eigenlijk over de doorwerking van de oorlog?

Sporen van Indië

Sporen van Indië 

In dit programma zal de maker van ‘Sporen van Indië,’ Reda van der Putten, spreken over zijn filmische documentaire. Daarnaast zal journalist Joost Wilgenhof vertellen over zijn podcast, “Ranchi Baby’s,” waarin hij de familiegeschiedenis van de baby’s onderzoekt die 72 jaar geleden zijn geboren op het schip Ranchi. Hij onthult hun worsteling met de erfenis van het koloniale verleden. Het programma wordt gemodereerd door Ruben Fernhout en wordt omlijst door een performance van Tifa Bunyi, een voordracht van Lorraine en een performance van NoyaLohyNoya tijdens de nazit.

Ranchi Baby's


Datum en tijd

zaterdag 28 oktober 2023, 15:00 – 17:00

Locatie

Vrij Zijn Theater in Alkmaar, Madame Curiestraat 2A, 1821 BM Alkmaar

Programma

15.00 uur –  Inloop
15.15 uur – Start programma
16.15 uur – Pauze
16.25 uur – Start tweede gedeelte
17.00 uur – Afsluiting en nazit in de foyer met NoyaLohaNoya

Tickets €7,50

Sophialaan 10
2514 JR Den Haag
T +31 (0)70 200 25 00
info@indischherinneringscentrum.nl

error: Content is protected !!