Alkmaar · 20 december 2023

Lekker even er uit in de kerstvakantie?

Zaterdag start de kerstvakantie. Ga je een dagje uit of met de auto op skivakantie? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden, het kan zomaar gaan sneeuwen of vriezen. 

Rijden in de winter kan uitdagend zijn. Het is vaak slechter weer en vroeg donker. Ook kan het van de één op de andere dag gaan sneeuwen of vriezen. Regen, sneeuw en vorst kunnen leiden tot een langere remweg. 

Ook is het zicht vaak slechter. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. Er zijn 5 belangrijke valkuilen. Kijk wat jij kan doen om ze te voorkomen. 

1. Rijden met versleten, beschadigde of te zachte autobanden kan tot onveilige situaties leiden. Doe daarom voor vertrek de bandencheck. Controleer het profiel en de bandenspanning.  

2. Houd voldoende afstand en en pas je snelheid aan. Zelfs met goede banden heb je bij slecht weer een langere remweg.  

3. Maak de autoruiten ijs- en sneeuwvrij voordat je gaat rijden. Ook de rest van de auto. Denk aan de motorkap, de lampen, het dak en de kofferbak. 

4. Voel je dat je auto minder grip heeft? Of dat je auto zelfs slipt? Ga dan vooral niet heel hard remmen en gooi niet je stuur in één keer om. Dan verlies je de controle over de auto. 

5. Ga je naar het buitenland? Kijk dan welke regels er gelden in het land waar je naartoe rijdt en in de landen waar je doorheen rijdt. In sommige landen zijn banden met een Alpine-symbool (bergen met een sneeuwvlok) verplicht. 

In wintersportgebieden is vaak het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Hou je je niet aan deze regels? Dan is dat niet alleen onveilig voor jezelf of anderen, maar kan je ook een forse boete krijgen.

Foto: aangeleverd

error: Content is protected !!