Alkmaar · 9 augustus 2024

Najaar 2024 bij het Regionaal Archief. Alkmaars historie ontdekken of je stamboom uitpluizen

Najaar 2024 bij het Regionaal Archief. Alkmaars historie ontdekken of je stamboom uitpluizen

De rijke geschiedenis van Alkmaar ontdekken of een stamboom leren uitzoeken: het Regionaal Archief heeft ook dit najaar weer een uitgebreid en afwisselend programma aan cursussen en activiteiten voor iedereen, van beginners tot gevorderden.

Tijdens de cursus ‘Alkmaars historie’ neemt kunsthistorica Margriet van Eck Poppe de deelnemers mee op een reis door de tijd, langs de belangrijkste historische gebeurtenissen en ontwikkelingen van de stad. De cursus is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Alkmaar. Bijeenkomsten bij het archief worden afgewisseld met rondleidingen door de stad aan de hand van historische kaarten. De eerste bijeenkomst is op 3 september.

Familiegeschiedenis

Ook dit najaar biedt het Regionaal Archief gratis kennismakingssessies met familieonderzoek aan. Deze introducties zijn bedoeld voor eenieder die wil beginnen met het uitzoeken van de stamboom. De deelnemers leren er welke bronnen ze kunnen gebruiken om hun familiegeschiedenis in kaart te brengen en waar ze die kunnen vinden. Op 1 november is er bovendien weer een voorouderspreekuur, waar deskundigen van de Nederlandse Genealogische Vereniging klaar zitten om alle vragen over het zoeken naar voorouders te beantwoorden.

Eeuwenoude handschriften

Wie meer ervaring wil opdoen met het lezen van eeuwenoude handschriften kan terecht bij de cursus ‘Lezen van oud schrift voor gevorderden’. Tijdens deze cursus wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de analyse en de context van verschillende soorten historische documenten. De lessen zijn bedoeld voor cursisten die al enige ervaring hebben met het ontcijferen van oude handschriften.

Open dag

En er staan nog meer activiteiten op het programma dit najaar. Zo neemt het Regionaal Archief deel aan zowel Open Monumentendag als Museumnacht Alkmaar. Op 30 november opent het archief bovendien de deuren voor een open dag met het thema ‘Het archief, daar zit muziek in!’.

Informatie

Het volledige cursusprogramma is te vinden op de website van het Regionaal Archief Alkmaar: regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200).


error: Content is protected !!