Alkmaar · 18 januari 2024

Ook vandaag en morgen kans op winterse buien

Ook vandaag en morgen kans op winterse buien

In de kustprovincies komen enkele winterse buien voor, maar in het binnenland is het droog en schijnt vaker de zon. Het vriest op uitgebreide schaal en vanmiddag wordt het 0 graden in Limburg tot 5 graden aan de kust. Vanavond gaat het opnieuw vriezen en komende nacht trekt een aantal sneeuwbuien over het land. Morgen wordt het in de ochtend droog en breekt de zon door. Zaterdag verloopt droog. Daarna wordt het wisselvallig, zacht en onstuimig.

Vanochtend: winterse buien

In de kustprovincies komen enkele winterse buien voor met (natte) sneeuw en wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Aan zee ligt de temperatuur boven het vriespunt, maar verder landinwaarts vriest het flink. In het binnenland is het vrij zonnig en droog. Op sommige plaatsen is de temperatuur naar -9 gedaald en in Ell was het zelfs -10,4 graden. Over het zuidoosten trekt aanvankelijk hoge bewolking en gaat daarna de zon schijnen. Later in de ochtend stijgt de temperatuur in het westen boven het vriespunt.

Vanmiddag: zonnige perioden

In het binnenland blijft het waarschijnlijk droog met flinke zonnige perioden en wat bewolking. De temperatuur stijgt naar 1 tot 4 graden. In het zuiden van Limburg wordt het ongeveer 0 graden. Er staat weinig wind en de zon maakt het sneeuwdek fel voor je ogen. In het noorden en westen komt nog een enkele bui voor met regen of natte sneeuw. Aan de kust staat een matige noordwestenwind en wordt het 5 graden.

Vanavond en vannacht: vorst en sneeuwbuien

Aan het begin van de avond gaat het in het binnenland opnieuw vriezen. In de kustprovincies daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt en komende nacht gaat het ook daar vriezen. Alleen dicht bij zee en op de Wadden blijft vorst uit. Er zijn heldere perioden en in de kust provincies een paar buien. Later in de avond en komende nacht neemt de buiigheid iets toe en trekken de buien ook naar het binnenland. Hierdoor kan op verschillende plaatsen wat sneeuw vallen. In het zuidoosten wordt het met -8 graden het koudst.

Morgen: paar sneeuwbuien, daarna meer zon

Aan het begin van de ochtend trekken nog een paar sneeuwbuien over het land. In het westen wordt het snel droog, later in de ochtend ook in het oosten van het land en tegelijk komt er ook meer ruimte voor de zon.

De middag verloopt droog met flinke zonnige perioden en regionaal ook wat bewolking. Het wordt rond of iets boven het vriespunt in het zuidoosten tot 5 graden langs de westkust en op de Wadden. Er staat een matige zuidwestenwind. In het noordelijk kustgebied is de wind westelijk en (vrij) krachtig. Er volgt opnieuw een koude nacht met in het binnenland enkele graden vorst.

error: Content is protected !!