Alkmaar · 4 april 2024

Opnieuw geen Bevrijdingsfestival in de Hout; wel weer bouw levensgroot kartonnen kunstwerk

Opnieuw geen Bevrijdingsfestival in de Hout; wel weer bouw levensgroot kartonnen kunstwerk

Ook dit jaar is er geen Bevrijdingsfestival op 5 mei in Alkmaar. Er is daarvoor te weinig geld en er zijn teveel regels. In de aanloop naar Bevrijdingsdag zullen vrijwilligers onder leiding van wereldberoemd kunstenaar Olivier Grossetête wel weer een levensgroot kunstwerk bouwen. Vorig jaar torende de Waagtoren boven de bomen van Cultuurpark de Hout uit en dit jaar wordt het beschermde stadsgezicht van Alkmaar nagebouwd.

Er is door Alkmaarders dit jaar gestemd op drie iconische gevels: Het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op De Mient en het Raadhuis van Grootschermer. Beginnen bij de basis en dan dóór: zo bouwen we samen een vrije stad. In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei doen we dat zelfs letterlijk. Tientallen vrijwilligers onder leiding van kunstenaar Olivier Grossetête bouwen van karton, tape en zoveel mogelijk mankracht  een levensgroot kunstwerk. Vorig jaar werd de Waagtoren gebouwd en dit jaar wordt  het beschermde stadsgezicht van Alkmaar nagebouwd in Cultuurpark de Hout.

Stemmen
Hoe het kunstwerk eruit komt te zien bepalen de Alkmaarders zelf. Via de website 5meialkmaar.nl kan iedereen een stem uitbrengen op een selectie gevels. Een kartonnen Huis met de Kogel, een aan elkaar getaped Raadhuis van Grootschermer, of een geknutselde Ringersfabriek? Het kan allemaal!

Vele handen…
Maar om op 5 mei een levensgroot kartonnen kunstwerk te kunnen presenteren moet er nog behoorlijk geknutseld en gebouwd worden. Maar liefst 1.300 kartonnen dozen en ruim 26 kilometer tape worden in de strijd gegooid om straks drie iconische gevels op te kunnen bouwen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen! Daarom nodigen we iedereen vanaf negen jaar – denkers, doeners, mobiel of wat minder mobiel, handige Harriëttes en klunzige Karels – uit om tijdens de meivakantie deel te nemen aan de gezellige gratis workshops. Van 30 april tot en met 4 mei zal er samen gebouwd worden in de gymzaal op Slochterwaard 183. Een echt community art-project, dus! Neem vooral je buurvrouw, broer, vader, nichtje of vage kennis mee, want vele handen…

Voor exacte data en tijden en om je aan te melden kijk je op 5meialkmaar.nl

Bouwen op Bevrijdingsdag
Zoveel noeste arbeid moet natuurlijk gevierd worden en daarom worden de gevels van de mooiste vrije stad op 5 mei gepresenteerd in Cultuurpark de Hout. We leggen samen de laatste hand aan het kunstwerk (08:00 tot 19:00 uur) en dit zal worden omlijst met een feestelijk programma voor jong en oud (12:00 tot 18:00 uur) met aandacht voor het thema vrijheid.  Want wat heb jij nodig om je vrij te voelen? En hoe zorgen we voor vrijheid voor alle Alkmaarse inwoners? Muziek, lekkere hapjes: alles om een heel gezellig feestje te bouwen is aanwezig.  Op 6 mei tussen 13:00 uur en 17:00 uur breken we het kunstwerk weer af en ook dat belooft een spektakel te worden!

error: Content is protected !!