Alkmaar · 13 december 2023

Oude Karel trein reed dinsdag door Alkmaar

Afgelopen dinsdag reed De Karel, de voormalige Mat ’64 met treinstelnummer NS 466 langs Alkmaar. Naast de wit, blauw en gele treinen van de NS een opvallende verschijning op het spoor. Op meeste stations reed de trein gewoon door, maar op de station Alkmaar maakte de trein een korte tussenstop.

Bedenkers van ‘De Karel’ zijn Dennis & Franki Münninghoff. Als de NS eind 2014 een oude treinwagon veilt voor Serious Request is Dennis de hoogste bieder. Helaas blijkt korte tijd later dat er asbest in de oude wagen zit. De NS mag het treinstel niet leveren en wil het geld terugstorten. Maar als de Mat ’64 uit 1970 uit bedrijf gaat wordt deze na een lang traject beschikbaar gesteld voor De Karel Foundation Foundation.

De missie van De Karel Foundation is het behoud van industrieel erfgoed, met name historisch spoormaterieel. De Karel wordt uitsluitend ingezet voor goede doelen ritten die met toestemming van ProRail worden ingepland. Alle opbrengsten van de ritten van deze bijzondere trein komen ten goede aan het behoud van het treinstel en KWF Kankerbestrijding. Eind 2022 heeft De Karel Foundation een cheque van € 42.100 overhandigd aan KWF.

Tijdens de kerstrit van vandaag werden gasten verwend met een high tea. De route voerde van Amersfoort naar Utrecht, Woerden, Leiden, Haarlem, Alkmaar, Wormerveer, Amsterdam, Abcoude, Utrecht terug naar Amersfoort.

error: Content is protected !!