Alkmaar / Sport · 14 september 2023

Parkinson patiënten zetten hun brein in beweging met Sport-Z

Stichting Sport-Z organiseert een cursus ‘Zet je Brein in Beweging’ voor Parkinson patiënten. Elke maandag van 10.00-11.00 uur komen zij bij elkaar in wijkcentrum De Daalder aan de Johanna Naberstraat in Alkmaar voor een uur vol ritme en muziek. Door middel van vrolijke, gestructureerde oefeningen worden beweging, spraak en cognitie gestimuleerd. Door het gelijktijdig stimuleren van meerdere hersengebieden is dit een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. Aanmelden kan via h.vancronenberg@sport-z.org of via 06-42234439. De beginnerscursus wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage van de Hersenstichting.

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een multi-sensorische oefenmethode die gelijktijdig meerdere hersengebieden, waaronder zien, horen, motoriek, spraak en geheugen, tegelijk stimuleert. Sport-Z organiseerde eerder een beginnerscursus voor Parkinsonpatiënten, die in augustus succesvol werd afgerond in wijkcentrum de Daalder in Alkmaar. “Na deze pilot hebben we besloten nog een beginnerscursus te starten. De evaluatiepunten zijn inmiddels doorgevoerd en we hebben echt een ontzettend mooi programma ontwikkeld. De deelnemers zijn heel enthousiast en we zien wekelijks vooruitgang in hun kunnen. Natuurlijk is het soms ook even flink aanpoten, maar de resultaten maken veel goed. Aan de groep die de beginnerscursus heeft gevolgd bieden we een vervolgtraject aan, waar we een kleine vergoeding voor vragen,” vertelt Heleen van Cronenberg van Sport-Z.

Door muziek te horen, symbolen te zien, tekst uit te spreken en de beweging uit te voeren worden meerdere disciplines in de hersenen aangesproken. Dit heeft invloed op de motoriek, coördinatie, lichaamsbalans, denksnelheid en spraak. Deelnemers hebben vooral samen veel plezier en vinden herkenning bij de andere deelnemers in de groep. Meer informatie over het project is te vinden op www.sport-z.org/breininbeweging.

error: Content is protected !!