De provincie Noord-Holland en 11 Noord-Hollandse gemeenten dienen een gezamenlijke zienswijze in op de ontwerp-beleidsvisie van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.
De overheden dragen graag bij aan de veiligheid van het land maar benadrukken dat er ook oog moet zijn voor andere ruimtelijke opgaven dan die van Defensie.
In het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie ‘Ruimte voor vrede, veiligheid en bescherming’ (NPRD) Opent een externe link en het bijbehorende planMER worden de voorkeurslocaties aangewezen waar de krijgsmacht kan opleiden en oefenen en personeel en materieel kan huisvesten. In Noord-Holland gaat het om 8 locaties. Er is bijvoorbeeld behoefte aan een amfibisch oefenterrein, routes voor onbemande maritieme helikopters (drones) en een laagvlieggebied voor helikopters.

Rekening houden met grote ruimtelijke opgaven
De Noord-Hollandse overheden geven in de zienswijze aan dat zij in het NPRD zien dat hun inbreng veelal is meegewogen en verwerkt. Maar zij willen nog wel een aantal belangrijke aandachtspunten kenbaar maken. Ook geven zij aan graag mee te willen werken aan het formaliseren van de afspraken. Het is gewenst om de afspraken snel vast te leggen zodat andere planologische ontwikkelingen verder uitgewerkt kunnen worden.
Gedeputeerde Esther Rommel: “Provincie en gemeenten begrijpen dat ook in Noord-Holland gebieden in beeld zijn die Defensie wil gebruiken om te trainen en te oefenen. Wij zijn positief dat we kunnen bijdragen aan de veiligheid van ons land. Maar wij vragen wel aandacht voor het feit dat de voorkeurslocaties geen witte vlekken op de kaart zijn. Onze inwoners wonen, werken en recreëren in deze gebieden. Daarnaast spelen er grote ruimtelijke opgaven. Denk aan de noodzaak om grote aantallen woningen te bouwen, de energietransitie en het opheffen van de netcongestie. Dit vraagt eveneens veel ruimte en die ruimte is schaars.”
Kansen voor Noord-Holland Noord
De Noord-Hollandse overheden zien de aanwezigheid van Defensie ook als kans voor de ontwikkeling van de regio Noord-Holland Noord. Defensie is daar al prominent aanwezig met de Koninklijke Marine in Den Helder en op Texel en het maritiem vliegkamp De Kooy. In de zienswijze benadrukken zij ook het belang van andere grote spelers in de regio. De Greenport en de Energy & Health Campus in Petten bijvoorbeeld zijn (inter)nationaal van belang en moeten bereikbaar blijven. De groei van de marine brengt, naast voorspoed en economische versterking, óók nieuwe uitdagingen en risico’s voor de regio met zich mee. Dit betekent dat het huidige infrastructuurnetwerk in Noord-Holland Noord verbeterd moet worden. De regio pakt graag gezamenlijk met het Rijk de benodigde uitwerking van de plannen verder op. Hierover zijn al eerste afspraken gemaakt.
Aandachtspunten per gemeente
De zienswijze (pdf) is ingediend namens de provincie Noord-Holland en de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Dijk en Waard, Hollands Kroon, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Purmerend, Schagen, Texel en Wormerland. In de brief aan het Rijk staat welke specifieke aandachtspunten er per gemeenten zijn opgenomen in de zienswijze (pdf).