Alkmaar · 10 juni 2024

Regen en zware windstoten in aantocht: haal alles maar weer naar binnen

Het KNMI waarschuwt maandagmiddag voor zware windstoten en heeft daarom code geel afgegeven. Het gaat het om ‘onvervalst herfstweer’ met veel regen, veel wind en lage temperaturen.

Dat het een regenachtige dag wordt, was al duidelijk toen je vanochtend de gordijnen opendeed. Er gaat deze eerste dag van de week een flinke plens vallen: “10 tot 20 millimeter. En dan boffen we nog, want in het noorden van het land kan het dubbele vallen.”

Waar je overdag het meeste last van gaat hebben is de wind. Die neemt aan het einde van de ochtend toe en vooral vanmiddag kan dat plaatselijk voor overlast zorgen.

Windkracht 9

Volgens onze Alkmaarse weerman gaat er vooral langs de kust een harde tot stormachtige wind waaien met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. “Aan de kust kan misschien stormkracht 9 gaan waaien.” Ook landinwaarts waait het hard.

Wie slim is haalt losse spullen(parasol en tuinmeubels) naar binnen en parkeert de auto even niet onder een boom, want het kan zomaar gebeuren dat er takken afbreken.

“Het is kommer en kwel”, zegt hij over vandaag. De temperaturen zijn voor deze tijd van het jaar ook niet echt om over naar huis te schrijven. “Met 13 tot 14 graden is het waterkoud.”

error: Content is protected !!