Alkmaar · 29 april 2024

Toch wel evenementen in de Alkmaarderhout mogelijk ondanks Lepelaars

Vanwege de aanwezigheid van zes tot zeven nestelende paren Lepelaars in Cultuurpark De Hout, is er een omgevingsonderzoek gedaan door Advies- en onderzoeksbureau Endemica. Er zijn twee locaties met nestelende Lepelaars in de Alkmaarderhout aangetroffen en die bevinden zich op enige tientallen meters afstand van het grasveld bij de muzieknis.

De Omgevingswet biedt bescherming aan alle in gebruik zijnde nesten en rustplaatsen van Lepelaars en dat heeft geleid tot een aantal aanbevelingen. De toegang tot de festivals zou niet te dicht langs de Lepelaar kolonies moeten lopen, het geluidsniveaus en andere activiteiten moet worden beperkt en grootschalige activiteiten in de fase dat de jongen net uitkomen, begin mei, moeten worden vermeden.

Voor dagelijks gebruik zouden tot eind juli de paden rondom de nestlocaties van de Lepelaars moeten worden afgesloten. Het eerste evenement dat gepland stond in Cultuurpark De Hout, het Bevrijdingsfestival, is al verplaatst. De overige evenementen, waaronder Jazz & Blues, Hout Op Stelten en Houtpop, zouden met de juiste maatregelen verantwoord kunnen plaatsvinden in De Hout. Bij het bepalen van de maatregelen is het uitgangspunt dat er wordt voldaan aan de zorgplicht binnen de Omgevingswet.

Bron: BEATFM

error: Content is protected !!