Alkmaar / Streekagenda · 8 mei 2024

Toneelgroep PLUUSJ uit Alkmaar speelt Maria Goos

Toneelgroep Pluusj uit Alkmaar speelt: De geschiedenis van de Familie Avenier, van Maria Goos. Maria Goos schreef dit stuk in 2007 voor Het Toneel Speelt. Toneelgroep Pluusj bestaat in september 23 jaar en dit is onze 17e productie.

De geschiedenis van de Familie Avenier vertelt de belevenissen van een heel gewone Nederlandse familie, kleine middenstanders, over een periode van vijftig jaar. En ook van Nederland vanaf de wederopbouw tot de millenniumwisseling.

1955 – In deel 1 zie je de familie boven op elkaar in een bovenhuis bij oma en opa. Mensen die door woningnood tot elkaar veroordeeld zijn en noodgedwongen een hechte familiestructuur hebben. Het is Oudjaarsavond en oma ligt op sterven. In hun winkel moet Jan van zijn vrouw alle openstaande rekeningen innen. In het café van Pieternel en Christ komen jazzmuzikanten binnenwaaien op weg naar Parijs. Als de klok twaalf uur slaat, zingt de familie het Wilhelmus. Maar het zal nooit meer zo klinken als voorheen.

1970 – In deel 2 krijgen ze eigen appartementen. Het cement, de familiestructuur, is plotseling verdwenen. Ook het geloof is weggevallen. Het popfestival in het Kralingse bos is aan de gang. De meeste kruideniers hebben het verloren van de grote supermarkten. Steeds meer mensen hebben nu een wasmachine. De samenleving emancipeert en polariseert. En de familie Avenier probeert met vallen en opstaan wat van hun leven te maken.

Aandoenlijk, grappig maar ook ontroerend. Dit alles in de regie van Jos Salari.

Zaterdag 11 mei Artiance Alkmaar 20.15 uur

Zondag 12 mei Artiance Alkmaar 14.00 uur

Kaarten: jossalari1@gmail.com of 06 15416621 € 15,00 met AlkmaarPas € 12,50

error: Content is protected !!