Alkmaar · 7 maart 2024

Veiligheidsregio met campagne op zoek naar brandweervrijwilligers

Brandweervrijwilliger worden? Dat kunnen meer mensen dan je misschien zou denken. Ook jij! De hele maand maart staat in het teken van een gezamenlijke campagne om nieuwe brandweervrijwilligers te werven. Na de succesvolle pilot in 2022 en de wervingscampagne in september 2023 gaan we weer met veel enthousiasme aan de slag, samen met maar liefst 12 posten.

Twaalf deelnemende posten

Er doen dit keer twaalf posten mee aan de gezamenlijke campagne: Avenhorn, Castricum, De Cocksdorp en Den Burg op Texel, Dirkshorn, Enkhuizen, Heiloo, Koedijk, Schagerbrug, Schoorl, Wognum en Zwaag. Van alle 52 brandweerposten in onze regio Noord-Holland Noord hebben zij op dit moment de grootste behoefte aan nieuwe leden.

Diverse acties en online promotie

Ook nu zetten we weer volop in op zowel offline als online activiteiten om geïnteresseerde inwoners naar de open oefenavonden te trekken in de eerste weken van april. De posten zoeken de doelgroep actief op door op relevante locaties te flyeren, posters en spandoeken op te hangen en andere zichtbare acties te organiseren om aandacht te vragen voor hun post. Natuurlijk laten ze ook via hun sociale media weten dat zij nieuwe leden zoeken. Team Communicatie ondersteunt de posten door onder andere betaalde sociale media advertenties in te zetten, actief de pers en gemeenten op te zoeken en de campagnewebsite brandweervrijwilligerworden.nl op orde te brengen en houden.

Zeven brandweeraspiranten na campagne Noordkop

De vorige wervingscampagne, in september ’23, is net afgerond. De posten Callantsoog, Den Oever, Hippolytushoef, Middenmeer, Slootdorp en Wieringerwaard hebben alles op alles gezet om nieuwe leden te werven. Zeventien kandidaten kwamen op hun open oefenavonden af. Na een meeloopperiode van zo’n twaalf weken bleven er negen over. Zij bezochten onze gezamenlijke Informatieavond om meer te weten te komen over onze veiligheidsregio, de brandweerorganisatie en de opleiding Manschap bij Brandweerschool Noord-Holland. Eind januari en halverwege februari hebben de kandidaten de aanstellingskeuring gedaan. Het resultaat? Zeven kandidaten zijn geslaagd! Zij starten met de opleiding, waarna ze als volwaardig brandweerman of -vrouw mee mogen op de tankautospuit.

Regionale Werving & Selectie

In januari 2022 is het project Werving & Selectie repressief brandweervrijwilligers gestart binnen onze veiligheidsregio. Het doel hiervan was om ten eerste inzicht te krijgen in de vitaliteit van de posten, om vervolgens gericht ondersteuning te bieden bij de werving en het selecteren van nieuwe leden. Hierbij was het belangrijk om de aansluiting tussen de werving van kandidaten en de start bij de opleiding Manschap te verbeteren, zodat kandidaten minder lang hoeven te wachten op een plek. In september ’22 hebben zes posten in West-Friesland meegedaan een de pilot, die succesvol verliep. Er was een klas voor twaalf aspiranten gereserveerd bij Brandweerschool Noord-Holland en die is daadwerkelijk gevuld. Het resultaat? Een nieuw proces waarbij alle stappen van werving tot selectie naadloos op elkaar aan sluiten. Twee keer per jaar zetten we een grote wervingscampagne op om samen nieuwe vrijwilligers te werven.

Ga naar brandweervrijwilligerworden.nl (Externe link)

error: Content is protected !!